eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Baktériumok ellen békabőr

Egyes békafajok bőrében lévő természetes anyagok segíthetnek létrehozni olyan antibiotikumokat, amelyek legyőzik a gyógyszerrezisztens fertőzéseket, és ezzel milliók életét menthetik meg.

Az Egyesült Arab Emirátusok tudósai szerint különböző békafajok bőrében eddig több mint száz antibiotikumot azonosítottak. A szakemberek az amerikai kémiai társaság éves bostoni találkozóján ismertették kutatásaik eredményeit.

Az azonosított anyagok egyike például hasznos lehet az úgynevezett iraki baktérium (acinetobacter baumannii) legyőzésében. A kórokozó - amely az Irakból visszatérő katonák közül sokakat sújt - ellenálló az antibiotikumokkal szemben.

"A békák bőre kiváló forrása az antibiotikum-ágenseknek" - mutatott rá előadásában Michael Conlon, az Abu-dzabi Egyetem biokémikusa. A szakember szerint mindennek az a magyarázata, hogy a békák már 300 millió éve élnek a Földön, vagyis hosszú idő állt rendelkezésükre a patogénektől való védekezés kialakítására.

A tudósok már évek óta tudatában vannak, hogy a békák bőre bőséges forrása a baktériumok, vírusok és a gombák elleni kémiai alkotóelemeknek. Az ezek kinyerésére és alkalmazására irányuló kutatásokat azonban hátráltatja, hogy az anyagok egy része mérgező az emberre.

Conlon és kollégái azonban módot találtak a veszélyes anyagok kiiktatására, mégpedig a molekuláris szerkezet megváltoztatásával.

A kutatások során az Abu-Dzabiban dolgozó tudósok hatezer békafajt tanulmányoznak, eddig kétszáz faj bőrében azonosítottak hasznos elemeket. Conlon csapata japán, francia és amerikai laboratóriumokkal dolgozik együtt az átfogó kutatásban.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Háborús eszkaláció, egyelőre szóban

Háborús eszkaláció, egyelőre szóban

Mégis mi a csuda ütött Emmanuel Macronba? A francia államfő Ukrajnába csapatok küldését belengető mondatai után a fél világ, és egész Franciaország, ezt találgatta. Bármi is volt mögötte, Putyin elnök rögvest jelezte: Moszkva – a maga atomhatalom mivoltában – áll elébe. Mire Macron válasza sem késett: Párizs cseppet sem fél, neki is méretes atomarzenál áll a rendelkezésére. Diplomáciai körökben rég volt példa ennél kevésbé épületes, és főleg ennél veszélyesebb eszmecserére. Ami kérdések tömegét veti fel: mi motiválja Macront, ki miként reagál a nyugati szövetségben, mit szól az egészhez az Egyesült Államok? És leginkább: vajon immár tényleg közvetlen hadviselő féllé válhat-e a NATO?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×