eur:
394.18
usd:
368.02
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Pillangópusztulás aggasztja a mexikói tudósokat

Egy pillangópopuláció drámai csökkenése miatt aggódnak szakemberek és környezetvédők Mexikóban. A pompás királylepkék száma az elmúlt 17 év alatt a legalacsonyabb volt 2009-10-es telelésük idején a Mariposa Monarca Bioszféra-rezervátumban - közölte hétfőn Rosendo Caro, a rezervátum igazgatója. A csökkenés lehetséges okaként az igazgató a klímaváltozást nevezte meg.

A pompás királylepkék élénk narancs színűek és különleges tulajdonságuk, hogy a nyarat Kanadában és az Egyesült Államokban, a telet viszont Mexikóban töltik.

Bár az állatok szárnyainak fesztávolsága csak 90-100 milliméter, mégis 5500 kilométeres távolságot tesznek meg egyik helyről a másikig. Az elmúlt években téli pihenőhelyüket különösen a szabálytalan erdőirtás veszélyeztette, de ez mára jelentős mértékben visszaesett a Természetvédelmi Világalap jelentése szerint.

Nagyobb erdőterületek váltak az elmúlt évben földcsuszamlások és viharok áldozataivá. De az is lehetséges, hogy a populáció 75 százalékos csökkenése a Kanadában és az Egyesült Államokban 2008-ban tapasztalt nagy szárazság következménye.

A szárazságban valószínűleg kevesebb hernyó kelt ki, így az azt követő télen kevesebb pillangó érkezet Mexikóba. A klímaváltozás komoly következményekkel jár a pompás királylepkék számára - hangoztatta Omar Vidal, a WWF igazgatója.

Az Egyesült Államokban gyakran használt növényvédőszerek is okozhatják a pillangók pusztulását.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×