eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Korallok segítenek a rákkutatásban

Ausztrál kutatók ragyogó színű, sekély vízben élő korallcsoportot találtak, amelyek segíthetnek a rákkutatásban és a globális felmelegedés okozta változások felismerésében is.

Az élénken fluoreszkáló korallcsoportra a Lord-Howe-szigetcsoportoknál találtak rá, mintegy 600 kilométerre keletre Ausztrália partjaitól. "A korallokban lévő pigmenteket élő sejtek festésére fogjuk használni, hogy ily módon jobban ki tudjuk mutatni, milyen folyamatok zajlanak le a rákos sejtekben" - nyilatkozta Anya Salih, a Nyugat-Sydneyi Egyetem kutatója.

Ezeket a fluoreszkáló anyagokat az egészséges és rákos sejtek változásának és növekedésének megfigyeléséhez használják. A talált korallok között számosnak erős vörös színe van, ami különösen fontos a rákkutatásban, mivel ez a szín lehetővé teszi, hogy a kutatók a sejt mélyebb részeit is láthassák.

Salih a Kaliforniai Egyetem szakembereivel dolgozik együtt, akikkel az egészséges és rákos sejtek közötti különbségeket és a rák elleni gyógyszereknek a hatékonyságát kutatják.

A korallokat egy kutatás keretében fedezték fel, amikor tanulmányozták a Lord-Howe-szigetcsoportoknál az év elején tapasztalt hatalmas korallkifehéredést, amelyet a tengervíz felmelegedése okozott. A fluoreszkáló korallokat a kifehéredés kevésbé károsította. Ez alátámaszthatja azt az új elméletet, miszerint a fluoreszkálás védheti a korallokat a hőmérséklet változásoktól, mivel azok a virágállatok, amelyeknek fluoreszkáló pigmenttel bírnak, sokkal kevésbé lettek betegek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×