INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Magyar kutató is ünnepelt az újabb holdraszállásnál

Infostart / InfoRádió
Kedden, március 30-án minden korábbinál nagyobb energiájú ütközések zajlottak le a CERN nagy hadronütköztetőjében. Először sikerült 7 TeV-es ütközéseket elérni, majd először sikerült ezt stabil nyalábokkal is megtenni. Mindezt nyugodtan nevezhetjük mérföldkőnek a részecskefizika kísérletek történetében - írja a CERNblog.

A CERNblog idézi a hadronütköztetőben dolgozó magyar kutatót, Szillási Zoltánt, aki a CMS vezérlőtermében együtt pezsgőzött az ünneplőkkel:

"Nos, kezdünk kicsit magunkhoz térni az ünneplésből. Megvoltak a fotók, most mennek a tévés bejelentkezések, a detektor pedig csendben mér, teszi a dolgát az LHC-val együtt. Nagyon sokan dolgoztunk együtt azért, hogy ez ma így lehessen. Talán nem túlzás a mai részecskeütközések megtörténtét a holdraszálláshoz hasonlítani.

Míg az körülbelül negyven evvel ezelőtt az akkori kor technológiai lehetőségeit feszegette, addig az LHC és a rajta található kísérletek a ma elérhető legkomolyabb technológiák használata nélkül egyszerűen megvalósíthatatlanok maradtak volna. Reméljük mindamellett, hogy megtálaljuk az oly nagyon keresett részecskéket, olyan új fizikai folyamatokat is látunk, amelyek talán közelebb visznek minket a Világegyetem működésének megértéséhez."

A címlapról ajánljuk