eur:
388.64
usd:
361.25
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Babasírás-fordító programot fejlesztettek ki

Számos oka lehet annak, ha egy baba sír - éhség, szomjúság, fájdalom, magány, álmosság, teli pelenka - japán kutatók most olyan szoftvert fejlesztettek ki, amely megkülönbözteti a fájdalmas babasírást a többitől.

Nagasima Tomomasza programja a sírás frekvenciáját és hangspektrumát is statisztikai elemzésnek veti alá - írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at). A hetvenes években Japánban kifejlesztett, érzelmeket rögzítő Kansei-technológia alapján az akusztikus mintafelismerést a csecsemő érzelmeihez társították.

A programot olyan csecsemőkön tesztelték, akik egy fájdalommal járó örökletes betegségben szenvedtek. A szülők igazolták, hogy a szoftver a normális sírást hibátlanul meg tudta különböztetni a fájdalmastól.

A készüléket tovább kívánják fejleszteni, hogy a jövőben más érzelmi megnyilvánulásokat is értelmezni tudjon. Hordozható változatban tervezik piacra dobni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai kilátásokat illeti, kitarthat a tegnapi optimizmus az előjelek szerint, a vezető európai részvényindexek kisebb emelkedéssel indíthatják a napot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×