eur:
388.87
usd:
360.52
bux:
68464.47
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A szellemi hanyatlás már fiatalkorban is jelentkezhet

A szellemi hanyatlás már fiatalkorban, akár a lelki túlterheltség miatt is kialakulhat. Gyógyszeres kezeléssel és pszichoterápiával jelentős javulás érhető el, ám ehhez időben orvoshoz kell fordulni. A Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikájának pszichológusa szerint Magyarországon épp az nem jellemző, hogy időben orvoshoz mennének az emberek.

Vannak fiatal korban is jelentkező szellemi hanyatlási folyamatok. Van úgy, hogy nem tapasztalunk semmiféle elváltozást, szervi betegséget, csupán egy átlagos feledékenységről van szó - mondta az InfoRádiónak Burainé Bujtor Andrea.

A Debreceni Egyetem Neurológiai Klinika pszichológusa hozzátette: a fiatalkori tünetek adódhatnak a lelki megterheltségből, negatív, depresszív időszakból.

Hangsúlyozta: mindenképpen tanácsos háziorvoshoz fordulni, ahol megpróbálnak bizonyos betegségeket kiszűrni, például a pajzsmirigy-alulműködést, amely sokszor jár együtt szellemi lanyhasággal. Vannak mérőeszközök, amelyekkel a memóriát, a figyelmet, a reakcióidőt lehet vizsgálni, az eredményekből pedig kiderül, hogy szubjektív panaszról van szó, vagy valóban kognitív hanyatlásról.

Gyógyszeres kezeléssel, pszichoterápiával az estek többségében jelentős javulás érhető el - mondta a szakember, aki szerint a magyar társadalomra (és főleg a férfiakra) nem jellemző, hogy orvoshoz fordulna. Úgy véli, az egészségügyi ellátás sincs úgy megszervezve, hogy a beteg a problémájával megfelelő helyre tudjon menni.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×