eur:
397.95
usd:
359.53
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Túl alacsony vércukorszinttel elhamarkodott lehet a döntés

A vér glükózszintje befolyásolja az emberek döntéshozatali folyamatát; megfontoltabban választottak egy tanulmányban azok, akiknek magasabb volt a vércukorszintje - közölték amerikai kutatók a Psychological Science című szaklapban.

A Dél-Dakotai Egyetem kutatói 65 egyetemistával végeztek teszteket. Az önkénteseknek választaniuk kellett egy kisebb összegű, gyorsabb nyeremény vagy egy nagyobb pénzösszeg között, amelyet azonban csak később kaphattak volna meg.

A tesztalanyok egyik fele éhgyomorra, alacsony vércukorszinttel válaszolta meg a kérdőívet, a másik fele vagy cukros, vagy édesítőszeres, koffeinmentes üdítő elfogyasztása után. Mindegyikük vércukorszintjét mérték a kísérlet kezdetétől.

"A cukros üdítő elfogyasztását követő 10 percen belül a résztvevők érdeklődése megnőtt a nagyobb, jövőbeni jutalom iránt" - összegezte eredményüket Xiao-Tian Wang kutatásvezető. A pszichológus szakember hozzátette: az már ismert volt, hogy magasabb vércukorszinttel tovább tud várakozni valaki az evéssel, tehát az étkezéssel kapcsolatos viselkedést befolyásolja a vércukorszint. Vizsgálatuk azonban megmutatta, hogy az egyén döntési folyamatára is hatással van vércukorszintje.

A kutatók megállapították, hogy a nagyobb jutalom reményében türelmesebben vártak azok, akiknek a vércukorszintje magasabb volt, és fordítva, impulzívabb döntést hoztak az azonnali, ám kisebb nyereségért azok, akiknek alacsony volt a glükózszintje. Eredményük alapján a szakemberek úgy vélik, a cukormentes, diétás üdítők fogyasztói könnyebben hoznak megfontolás nélküli döntést.

Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×