INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

MTA: a dunakeszi láp múzeális értékű

InfoRádió / MTI
Nemcsak természetvédelmi, hanem várostörténeti szempontból is muzeális értéknek nevezte állásfoglalásában a Dunakeszi lápot a Magyar Tudományos Akadémia. A tudós testület biológiai tudományok osztályának bizottságai azután foglalkoztak a kérdéssel, hogy decemberben környezetvédők és civilek demonstráltak az Auchan áruház tervezett bővítése ellen, az áruház melletti tőzegtavak megmentéséért.

Az akadémiai állásfoglalásban a többi között az olvasható, hogy a terület a Pest városát egykor gyűrűszerűen körülvevő lápi övezet utolsó maradványa. Emlékeztetnek arra, hogy az egykor nagy természeti értéket képviselő élőhelyek sorra estek áldozatul a városfejlesztésnek.

Mint írták: az ügynek különös fontosságot ad, hogy 2010 a biodiverzitás megőrzésének nemzetközi éve, amikor különös erkölcsi kötelesség minden további természetpusztító tevékenységet meggátolni.

A dunakeszi láp megmentése érdekében korábban rendőrségi feljelentést tettek, ombudsmani vizsgálatot kértek és a köztársasági elnökhöz is fordultak a természetvédők.

A címlapról ajánljuk