eur:
395.79
usd:
372.71
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A hormonokon múlik, tud-e szoptatni a kismama

Megkönnyebbülhetnek azok az anyák, akik úgy érzik, nem képesek szoptatni babájukat. Egyrészt nincs okuk arra, hogy magukat hibáztassák, ugyanis egy norvég kutatás szerint a méhen belüli tesztoszteronszint lehet a ludas ebben. Másrészt úgy tűnik, nem jár számottevő egészségügyi előnyökkel, ha valakit szoptatnak.

A norvég Műszaki- és Tudományegyetem kutatócsoportja 180 terhes nőt vont be vizsgálatába, köztük olyanokat, akiknél koraszülés volt várható. E szüléseket a tesztoszteron férfi nemi hormon magasabb szintje is befolyásolja.

Más tényezőket - kort, végzettséget, dohányzást - is vizsgáltak, ám mindig egyértelmű összefüggés volt a szoptatás alacsony aránya és a magasabb tesztoszteronszint között.

Számos oka lehet annak, hogy egy anya méhében feldúsul a tesztoszteron, hiszen a méhlepény csak úgy önti magából ilyenkor a hormonokat. A hormon valószínűleg negatívan hat a mell mirigyes állományának fejlődésére, ezzel hat a szoptatás sikerére - írják a kutatók az Acta Obstetricia and Gynacologica Scandinavica című szaklapban.

Sven Carlsen professzor, a kutatás vezetője szerint egy anya tegye azt, ami boldoggá teszi. Amennyiben nem sikerül a szoptatás, annak valószínűleg megvan a maga oka - mondta a BBC-nek.

Tavaly a professzor és csapata ötven nemzetközi tanulmányt nézett át, amely a szoptatás és az egészség kapcsolatát vizsgálta. Arra a következtetésre jutottak, hogy az anyatejnek messze nincs annyi előnye a tápszerrel szemben, mint azt hangoztatják - a különbség nem számottevő.

Ashley Grossman, a londoni Endokrinológiai Központ professzora szerint egyre többet tudunk meg arról, hogyan hat a méhen belüli környezet egy gyermek jövőbeli fejlődésére. "Igazából ez az a hely, ahol minden lezajlik, és sokkal nagyobb jelentősége van, mint hogy egy gyermeket szoptatnak-e vagy sem."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×