eur:
389.15
usd:
361.59
bux:
68582.08
2024. május 7. kedd Gizella

Elérhető ára lesz a malária elleni új vakcinának, ha beválik

Több mint 5500 afrikai gyerek kapta meg a GlaxoSmithKline kísérleti maláriavakcináját, a brit gyógyszergyártó cég ígéretet tett rá szerdán, hogy az ár nem lehet akadály, amennyiben hatásos a védőoltás.

A Mosquirix nevű vakcina az első védőoltás, amely eljutott a klinikai kipróbálás végső szakaszába, ezért érthető a zsongás, melyet a jövő héten Nairobiban zajló, 1500 fős konferencia résztvevői közt keltett.

Miközben a vakcina tesztjének részletes eredményeire még várnia kell a világnak, Andrew Witty, a Glaxo igazgatója elmondta, hogy cége elkötelezte magát amellett, hogy elérhető árat állapít meg.

Christian Loucq, a PATH Malária Vakcina Kezdeményezés nevű nonprofit szervezet elnöke elmondta, hogy nemzetközi és afrikai szakértők reményei szerint a Mosquirix lesz az a szer, amellyel belátható időn belül sikerül megsemmisíteni a gyilkos kórt.

A malária csaknem egymillió embert öl meg évente, a világ lakosságának mintegy negyven százalékát veszélyezteti a kór, főként a szegényebb országokban. Egészségügyi szakértők hangsúlyozzák, hogy nem létezik csodafegyver a betegség ellen. Becslések szerint 4,2 milliárd dollárra lenne szükség évente a malária elleni küzdelemben.

A Mosquirix nagyszabású hatékonysági és biztonsági próbái májusban kezdődtek el, eddig hét afrikai országban - köztük Tanzániában, Kenyában, Malawiban, Mozambikban és Gabonban - eddig 5 és 6 ezer közé teszik a beoltott gyerekek számát. Az afrikai kontinens valaha volt legnagyobb tesztjében összesen 16 ezer gyerek vesz majd részt, az első adatokra 12 hónap múlva, az összesített eredményekre 30 hónap elteltével lehet számítani.

A vakcina korábbi próbái szerint 50-55 százalékos a hatékonysága, engedélyeztetéséhez pedig további három-öt év kell majd , ezért szakértők hangsúlyozzák, hogy a malária elleni harcot több fronton kell folytatni.

Rovarölő szerekre van szükség a maláriát terjesztő szúnyogok ellen, melyekkel befújhatják az ágyhálókat és a házakat, új szereket kell találni a megbetegedett emberek kezelésére, valamint a régieket finanszírozni, és a vakcinakutatásokat is folytatni kell.

Címlapról ajánljuk
Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Az adótartalom nem magyarázza a regionális eltéréseket a benzin és a gázolaj árát illetően, inkább az árrésekben jelentkező különbség okozott némi kontrasztot – mondta az InfoRádióban a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai üzletág vezetője. Hortay Olivér hozzátette: magyar szempontból kedvező fejlemény, hogy a szomszédos országok átlagáraihoz képest már kevesebb, mint egyszázalékos a differencia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×