eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kiábrándító hír a kedvenc dinóinkról

Valószínűleg nem igaz, hogy a horror- és gyerekfilmek kedvenc dinoszauruszai, a szauropodák úgy használták hosszú nyakukat, mint a ma élő zsiráfok. A legújabb szimulációs kísérletekből ugyanis kiderült, hogy ehhez túlságosan sok energiára lett volna szükségük.

A dinoszauruszok hőskorában voltak olyan szauropodák, amelyek extra hosszúságú, akár kilenc méteres nyakat növesztettek. Eddig általános volt az egyetértés abban, hogy ezek az óriások úgy használták a nyakukat, mint a mai zsiráfok, vagyis a magas fák leveleit ették, amelyeket nem értek el a rivális növényevők. Az összes horror-, ismeretterjesztő- és gyerekfilm így ábrázolja a szauropodákat.

Valószínű azonban, hogy tévedtünk - állítja a tekintélyes brit Royal Society lapjában, a Biology Letterben Roger Seymour ausztrál evolúció-biológus, aki szerint energiatakarékossági okokból logikusabbnak tűnik, hogy a hosszúnyakú dinók vízszintes irányban táplálkoztak.

Seymour ugyanis szimulációs vizsgálatokkal megmérte, milyen vérnyomásra lett volna szükségük a szauropodáknak ahhoz, hogy a magasba tudják nyújtani a nyakukat, és azt is, hogy ehhez mennyi energiát kellett volna felhasználniuk.

Kiderült, hogy csak a véráramlás fenntartásához a bevitt energiamennyiség felét kellett volna elhasználniuk - ez egyértelmű pazarlás, ami nem jellemző a természetre.

Több szakértő is kételkedett a korábbi teóriában, ők viszont azzal érvelnek, hogy a szauropodáknak egyszerűen nem lehetett elég nagy a szívük ahhoz, hogy tartósan nyújtva tudják tartani a nyakukat.

Egy 2000-ben készült tanulmányban kimutatták, hogy a közel kilenc méter hosszú nyakkal rendelkező baroszaurusznak akkora szívre lett volna ehhez szüksége, amely kitette volna a testtömege öt százalékát!

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×