eur:
389.14
usd:
360.79
bux:
68467.12
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Szintetikus vér minden mennyiségben

Brit kutatók a világon elsőként állíthatnak elő olyan szintetikus vért, amely korlátlanul áll rendelkezésre. A vér ráadásul garantáltan fertőzésmentes.

Három éven belül lehetséges lehet, hogy mesterségesen előállított, úgynevezett szintetikus vért kapjanak a rászorulók.

Ennek előállításához olyan őssejteket használnának, amelyet mesterséges megtermékenyítéssel létrejött embriókból vesznek, olyan embriókból, amelyet nem ültetnek vissza a méhbe.

A kutatók ehhez olyan embriókat keresnek, amelyek vércsoportja 0 Rh-negatív lenne, mert az őssejtek felhasználásával előállított vér is ugyanezen tulajdonságokkal bírna. Az ilyen vér pedig bárkinek beadható, más vércsoportúak is kaphatják.

Az ilyen vércsoportúak azonban másféle vért nem kaphatnak, miközben az emberiségnek mintegy 7 százaléka tartozik a 0 Rh-negatív vércsoportba, és számuk a véradók között is igen alacsony.

A szintetikus vér előnye, hogy fertőzésmentes, így beadása nem jelent kockázatot. Sokan azonban arra mutatnak rá: etikai kérdéseket vet fel a vér ilyen módon való előállítása, és általában az embrionális őssejtkutatás.

Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Fontos sávban a forint

Fontos sávban a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre minimális gyengülésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×