eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Elképesztő felfedezés: az alga mentheti meg a Földet

Az olvadó jéghegyek egy olyan természeti folyamatot indítanak be, amely késleltetheti vagy akár le is állíthatja a klímaváltozást - állapították meg brit kutatók.

Egy, az Antarktiszon dolgozó kutatócsoport arra a megállapításra jutott, hogy apró vasrészecskék kerülnek a tengerekbe, ahogy a jég olvad, éppen a globális felmelegedés hatására.

Ezzel a vassal táplálkoznak az algák, aminek hatására virágozni kezdenek, és a felszínre emelkednek. Itt az algák elnyelik a szén-dioxidot a levegőből, majd elsüllyednek, ezzel az üvegházhatást okozó gázt évszázadokra elzárják a környezettől, megvédve azt.

A kutatók szerint ez a folyamat lehet a kulcs a globális felmelegedés elleni harcban.

"Úgy tűnik, a Föld maga akar megmenteni minket" - emelte ki Rob Raiswell, a Leedsi Egyetem a professzor, a kutatás vezetője.

A tudósok a megállapítások további alátámasztására ebben a hónapban egy nagyszabású kísérlet keretében azt vizsgálják majd, mi történik, ha nagyobb mennyiségű, akár több tonnányi vasszulfát kerül a vízbe. A csoport az Atlanti-óceánon, a Déli-Georgia-szigeteknél végzi el a vizsgálatokat.

Környezetvédők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy károsíthatja a Föld ökoszisztémáját, ha mesterségesen juttatják a vízbe a vasat.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×