eur:
389.14
usd:
363.17
bux:
68045.46
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Eltűntek a savas esők - de jobban melegszik a légkör

Ki emlékszik még a 90-es évek egyik legfőbb környezetvédelmi problémájára, a savas esőkre, az ezek miatt teljesen lecsupaszodott erdőkre, a tavakra, amelyekben minden élet megszűnt? Ezt a gondot az ipari szennyezőanyagok, így például a kéndioxid és a különböző nitrogénoxidok elleni határozott fellépéssel mostanra sikerült megoldani, legalábbis a fejlett világban.

Azonban sajnálatos módon - mint a Science et Vie című francia tudományos havilap írja - egy váratlan hatás befeketíti ezt a képet: az aeroszolok hiányában a légkör jobban átengedi a napsugárzást, ami súlyosbítja a felmelegedést. Akkor most mi legyen: le kell állítani a légkör szennyezettsége elleni harcot? - teszik fel a kérdést a szakértőknek a politikusok.

A válasz nyilvánvalóan nem. Noha ma már számtalan tanulmány bizonyítja, hogy a kén- és nitrogénoxidok formálta apró, a légkörben lebegő részecskék valóban kulcsszerepet játszottak a napsugárzás visszatükrözésében, ezek az aeroszolok annyira károsak az egészségre, hogy ezen a téren nem lehet visszalépni. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a levegő szennyezettsége évente több mint 500 ezer ember haláláért felelős világszerte.

Ugyanakkor figyelni kell az arányokra. Az amerikai Nemzeti Légkörkutató Központ egyik kutatója, Guy Brasseur szerint ha minden, az emberi tevékenységhez kötődő kéndioxid-kibocsájtást hirtelen sikerülne leállítani, az nagyon gyorsan, mindössze két év alatt 1 Celsius-fokkal emelné az átlaghőmérsékletet a Földön. Az évszázad végére ez a növekedés Kanada északi részén, illetve Szibériában elérné a plusz 5 Celsius-fokot.

Ezért a tudósok szerint a megoldás az lehet, hogy a légszennyezettség elleni harc folytatásával párhuzamosan még drasztikusabban csökkenteni kell az üvegházhatást (azaz a felmelegedést) okozó gázok kibocsájtását.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×