eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Egy lépéssel közelebb a rejtélyes betegség okának feltárásához

Nappali aluszékonyság, izomgyengeség, valóságszerű álomélmények, a test izmai feletti kontroll elvesztése - ezek a narkolepszia tünetei. A betegség okairól eddig megoszlott a tudósok véleménye, most azonban elképzelhető, hogy egy lépéssel közelebb kerültünk a megoldáshoz, japán kutatók ugyanis felfedeztek egy olyan génkombinációt, amelynek megléte esetén a narkolepszia sokkal gyakoribb.

A szélsőséges nappali aluszékonysággal és izomgyengeséggel járó betegség japán kutatók szerint főleg azoknál alakul ki, akik egy bizonyos génkombinációval rendelkeznek.

A narkolepszia legfőbb tünete a nappal jelentkező, rövid ideig tartó erős alvási kényszer, amelyet az alvást és az ébrenlétet szabályozó összetett rendszer működési zavara okozza. Tünetei az alvásrohamok, a valóságszerű álomélmények és az alvási bénultság.

A betegeknél előfordul tünetként a kataplexia is, amelynek során a beteg hirtelen elveszíti izmai feletti uralmát, és hirtelen lebénul. Ez nem minden esetben társul alvással, de az ép tudatú ember képtelen testének parancsolni.

A betegségben szenvedőknek általában életmódváltást ajánlanak az orvosok és gyógyszeres terápiát javasolnak nekik, stimulánsokat, valamint a valóságszerű álomélmények ellen antidepresszánsokat írnak fel nekik.

A narkolepszia okai egyelőre nem tisztázottak. Több kutató eddig is úgy vélte, hogy genetikai eredetű, míg mások szerint a hypokretin nevű agyi ingerületátvivő anyag termelődésének hiánya okozza a problémákat.

Japán kutatók most felfedeztek egy olyan génkombinációt, amelynek megléte esetén 79 százalékkal nagyobb esély van a betegség kialakulására, mint annak hiányában. Brit kutatók azonban ezt a felfedezést még nem tartják elégségesnek.

Világszerte nagyjából minden kétezer emberből egy szenved a betegségben, amely általában 15 és 30 éves kor között jelentkezik.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×