eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A magas férfiakat jobban veszélyezteti a prosztatarák

A prosztatarák kialakulásának veszélye nagyobb a magas férfiaknál, és 6 százalékkal nő minden 2,5 centiméterrel - állapították meg brit kutatók. A gyermek- és pubertáskorban fogyasztott zsíros ételek növelik egyrészt a testmagasságot, másrészt a halálos kór kialakulásáért felelős hormonok termelődését.

A Bristoli Egyetem kutatói kilencezer férfit vizsgáltak meg; egészségeseket és prosztatarákban szenvedőket vegyesen. A gyakran halálos kimenetelű kórt évente 35 ezer férfinál diagnosztizálják Nagy-Britanniában.

Kiderült, hogy a kór jobban fenyegeti a magas férfiakat, mint az alacsonyakat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a magas férfiakat az átlagosnál gyakrabban kellene szűrni, vagy másképpen kellene kezelni a többieknél, a legfőbb rizikófaktor ugyanis a kor, a családi örökség és a faj - hangsúlyozzák a kutatók.

A kutatási eredmény ennek ellenére tudományos szempontból igen érdekes - hangsúlyozta a vizsgálatot irányító Luisa Zuccolo. Keveset tudnak ugyanis egyelőre a prosztatarák kialakulásának okairól, a magassággal való összefüggés ezért új kutatási irányt nyit meg.

Azt a bristoli kutatók sem hiszik, hogy a magasság okozná a betegséget, de úgy vélik, hogy azok a tényezők, amelyek ezt meghatározzák, okozhatják a betegséget - a magasság így egyfajta jelzés lehet.

Az egyik ilyen közös tényező lehet az IGF-1 (inzulinhoz hasonló növekedési tényező) - egy anabolikus hormon, amelyről tudják, hogy szerepet játszik a prosztatarák kifejlődésében. Ennek a hormonnak a termelődésére pedig hatással lehet a zsírban gazdag étrend, amelytől magasabbak lesznek a fiúk - véli Zuccolo.

Egy másik kutatásból pedig az derült ki, hogy a vér magas kálciumszintje háromszorosára növeli a prosztatarák kialakulásának veszélyét. Így érdemes kálciumszintet csökkentő gyógyszert adni a rizikócsoportba tartozó férfiaknak - vonták le a következtetést a Wisconsini Egyetem munkatársai.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×