eur:
400.3
usd:
366.82
bux:
74228.4
2024. október 15. kedd Teréz

Kutyák szagolhatják ki a bőrrákot?

Azt állítják amerikai tudósok, hogy a bőrrák egy, a beteg bőr által kibocsátott anyag illata alapján is diagnosztizálható. Mindezt brit társaik úgy vizsgálják, hogy a kutyák orrát használják detektorként.

A philadelphiai Monell központ kutatói úgy találták, az rákos sejtek fölött vett levegőminta eltért az egészséges sejtek fölött vett légmintától. A felfedezés hasznosítása olcsóbbá és fájdalommentessé teheti a rák kimutatását.

Brit tudósok eközben a rák esetleges szagát próbálják kimutatni, például úgy, hogy kutyákkal szagoltatnak vizeletet. Céljuk az volt, hogy így mutassák ki rosszindulatú daganat jelenlétét.

Az emberi bőr kibocsát egyfajta illékony szerves vegyületet, amelynek többnyire van valamilyen szaga. A philadelphiai kutatók ezt a vegyületet próbálták meg kimutatni.

A kutatás során 11 bőrrákos és 11 egészséges pácienst vizsgáltak meg. Mindegyikük bőre által kibocsátott anyag ugyanazokból az összetevőkből épült föl, a rákos betegek bőre által kibocsátott vegyületben viszont bizonyos anyagok nagyobb koncentrációban voltak jelen.

A kutyával próbálkozó brit csapat, akiket egy dermatológus vezet, azt mondja: ezen állatok orra a létező legérzékenyebb "technika", ezért használják őket hasonló kutatásaikban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
A hosszú életnek nemcsak titka van, hanem képlete is

A hosszú életnek nemcsak titka van, hanem képlete is

Hogyan lehet lassítani az öregedés folyamatát? Hogyan lehet meghekkelni a biológiai óránk járását? Milyen életmód, gyógyszer, hatóanyag segíti ezeket a folyamatokat? Amíg ezt genetikai úton nem lehet megtenni, milyen egyéni megoldások vannak? Mivel élhet a hétköznapi ember és milyen dimenzióban járnak ezen a téren a milliárdosok? Látványos kísérletek, tudományos információk és gyakorlati tudnivalók keretében mutatták be a legújabb longevity trendeket a Medipredict konferenciáján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×