INFORÁDIÓ
2022. május 26. csütörtök
Evelin, Fülöp

Közelebb a láthatatlanság titkának megfejtéséhez

Infostart

Pár év, és valóra válhat az eddig csak mesékben létező tökéletes álca: a láthatatlanság. A Berkeley Egyetem kutatói kifejlesztettek egy olyan anyagot, aminek a segítségével el tudják téríteni a fényt a tárgyak útjából.

Közelebb került a láthatatlanság titkának megfejtéséhez a tudomány. Egy új technika segítségével pár éven belül tényleg láthatatlanná lehet tenni mind embereket, élőlényeket, mind tárgyakat.

A kutatásokat, amelyeket az Egyesült Államok hadserege pénzel, a kaliforniai Berkeley egyetem tudósai végzik. A kutatók olyan anyagot fedeztek fel, amelynek segítségével befolyásolni tudják a fény útját.

A londoni Imperial College korábbi kutatásainak már sikerült ezt megtenniük mikrohullámokkal. Mint a fény, a mikrohullám is elektromágneses hullám, de mivel sokkal hosszabb, ezért könnyebben befolyásolható.

Az alapgondolat, hogyha eltérítjük a fényt egy tárgyról, akkor az észrevehetetlenné válik. A most kifejlesztett anyag képes egyenletesen elterelni a fényt. Ilyen anyag nem létezik a természetben.

Hszian Zang, a kutatás vezetője elmondta, ahhoz, hogy egy tárgy tényleg láthatatlanná váljon, teljesen el kellene téríteni körülötte minden fényt, ahogy a folyó vize körbeveszi a köveket. Aki pedig a láthatatlanná vált tárgyra nézne, az a tárgy mögötti fényeket látná.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018