eur:
389.44
usd:
363.08
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Víznek víz, de nem olyan, mint amilyet megszoktunk"

Az Atlanti-óceán közepén, az Egyenlítőtől délre német geológusok felfedezték az eddigi legmelegebb folyékony vizet a Földön: az óceán közepén húzódó hegyháton háromezer méteres mélységben két hidrotermális forrás, úgynevezett fekete füstölő 464 Celsius-fokos vizet bocsát ki.

Normális körülmények között a víz száz Celsius-fokon gőzzé válik, de ebben a mélységben 298 bar nyomás (vagyis a tengerszinten mérhető érték 298-szerese) uralkodik - írják a kutatók a Geology című folyóiratban.

"Víznek víz, de nem olyan, mint amilyet megszoktunk" - fűzte hozzá Andrea Koschinsky, a brémai Jacobs Egyetem geokémikusa.

A forró folyadék úgynevezett szuperkritikus állapotban van: nagyon magas nyomás alatt áll és extrém hőmérsékletű. Ilyenkor a vízgőz és a folyékony víz keveredik. Az elegy nehezebb lesz, mint a gőz, de könnyebb, mint a környező tengervíz, így nagy sebességgel zubog felfelé.

A két fekete füstölőt már három éve felfedezték, azóta visszajárnak hozzájuk, hogy alaposabban meg tudják vizsgálni azokat. A kutatók sejtése szerint a hő egy óriási magmahólyagból ered. A szóban forgó területen ugyanis nagyon vékony a kőzetréteg, és állandóan megújul, így a magma és a víz időnként érintkezhet.

A fekete füstölők a víz mellett ásványokat is kilövellnek: aranyat, rezet, vasat, mangánt és ként. Andrea Koschinsky becslései szerint az óceánok fenekén rejlő mangán fele ilyen víz alatti vulkánokból ered. A gazdasági hasznosítás azonban a mélység és a magas hőmérséklet miatt túl nehézkes lenne.

A kutatók sejtése szerint a két füstölő nemrég, egy 2002-es földrengés következtében keletkezett, és azóta állítja elő a szuperkritikus állapotú vizet.

Címlapról ajánljuk
Jól ment a Ferencváros korábbi ellenfeleinek az elődöntőben

Jól ment a Ferencváros korábbi ellenfeleinek az elődöntőben

Egyetlen hazai pályán játszó csapat került előnybe a második és harmadik számú kupasorozat elődöntőinek első mérkőzésén: a Fiorentina. Mind a három, e két sorozatban még versenyben lévő csapat, amely megelőzte, illetve kiejtette a Ferencvárost, előnyt szerzett.

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×