eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Megszabadulhatnak a gyógyszertől a szervátültetésen átesett betegek

Úgy tűnik, hamarosan nem kell majd kilökődásgátló gyógyszereket szedniük a szervátületésen átesett betegeknek. Egy újonnan kifejlesztett eljárás segítségével ugyanis olyan sejtekkel kezelik őket, amelyek szükségtelenné teszik az immunrendszert gyengítő, számos mellékhatással járó szereket.

A szervátültetésen átesett betegeknek számos erős, az immunrendszert gyengítő gyógyszert kell szedniük, hogy új szervük nehogy kilökődjön. Azonban a gyógyszerek hatékonysága hosszú távon nem biztos, a szerv lassú kilökődését nem feltétlenül akadályozzák meg. Ráadásul számos mellékhatásuk van.

Egy új technika segítségével viszont olyan sejteket ültetnek be a betegbe, ami hozzásegíti a szervezetet az új szerv befogadásához. Ezeket úgy állítják elő, hogy elkülönítik a donor fehérvérsejtjeit, és kémiailag módosítják azokat.

Ezek a sejtek így képesek megölni az immunrendszer azon sejtjeit, amelyek elindítják a friss szerv kilökését. Mindemellett erősítik azoknak a sejteknek a hatását, amelyek megvédik a szervet a kilökődéstől.

Az eljárást veseátültetésen átesett betegeteken tesztelték. Néhányukat a műtét előtt kezelték a sejtekkel, másoknak a műtét után adták be azokat. A kísérlet eredményei bíztatóak.

Tíz pácienst lassan leszoktatták a szokásos gyógyszerek szedéséről, hatuk pedig csak csökkentett adagban kap egy bizonyos gyógyszert - ami érzékelhetően csökkenti a mellékhatásokat.

Öt betegnek pedig a műtét előtt adtak a sejtekből. Egyikük nyolc hónapig nem szedett kilökődésgátlót, és további három hónapon át csökkentett adaggal kezelték.

Az első, bíztató kutatások után a szakemberek érdeklődve várják a további kísérletek eredményeit.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×