eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Hamarosan oltással gyógyíthatják a népbetegségeket

A dohányzás, az elhízás és a magas vérnyomás elleni vakcinák már a következő évtizedben elérhetőek lesznek - állítják tudósok.

Olyan új generációs vakcinák kísérletei zajlanak különböző laboratóriumokban, amelyek a kutatók szerint a 21. század veszedelmei, vagyis a dohányzás, az elhízás és a magas vérnyomás ellen jelenthetnek gyógymódot.

Igazi áttörést jelentenének az orvostudományban a vakcinák, amelyek közül például a vérnyomáscsökkentő változat teljes egészében fel tudja váltani a gyógyszeres kezeléseket. Kutatók szerint ez az oltás már négy éven belül elérhető lesz.

A svájci Cytos cég laboratóriumaiban fejlesztett vakcina olyan antitestek termelésére ösztönzi a szervezetet, amelyek megtámadják az angiotenzint - azt a hormont, amely az ereket szűkítve magas vérnyomást idéz elő.

Az oltás igazi áldás lehet annak a több millió betegnek, akik gyógyszerrel kezelik magas vérnyomásukat. A tablettáknak ugyanis olyan mellékhatásuk lehet, mint a fáradékonyság és az émelygés.

A dohányzás elleni vakcina kifejlesztése már az emberi kísérleteknél tart - olvasható a New Scientist folyóirat legfrissebb számában. Az Egyesült Államokban 300 dohányosnál tesztelték a szert. Az eredmények szerint a kezelést kapók 15 százaléka felhagyott a füstöléssel.

Ugyanakkor a folyóirat cikkében olvasható: az oltóanyagok nem törlik el a gyilkos betegségeket, de csökkenthetik az áldozatok számát.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×