eur:
389.38
usd:
361.48
bux:
68391.22
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Európa titka: pénz, vagy talizmán a sok helyen felbukkanó bronzkori tábla?

Neves régészek vizsgálják azokat a jeleket, amelyek a bronzkorból Európa-szerte előkerült agyag- és kőtáblákon szerepelnek. Mintegy háromszáz ilyen leletet tartanak számon, a mai Németország, Ausztria, Csehország, Románia és főleg Olaszország északi részéből, a Garda-tó környékéről kerültek elő. A kutatók elindítottak egy honlapot is a témában.

A mobiltelefon nagyságú táblákon hasonló jelek láthatók. A körök, vonalak, pontok, keresztek közös jelrendszerre utalnak. Rendeltetésük máig ismeretlen. A feltételezések szerint lehettek fizető eszközök, amelyeket a történelem előtti kereskedelemben használtak, vagy valamilyen regisztrációs rendszer elemei vagy talizmánok, rituális tárgyak.

A kutatók "enigmatikus tábláknak" nevezik ezeket. Használatos a "Brotlaibidole" német kifejezés is, amely legömbölyített kenyérformájukra utal. Az azonban biztos, hogy információk konzerválására szolgáltak egymástól távoli és igen különböző közösségeknek, amelyek gyakori kapcsolatban álltak egymással.

Mintegy háromszáz ilyen leletet tartanak számon, a mai Németország, Ausztria, Csehország, Románia és főleg Olaszország északi részéből, a Garda-tó környékéről kerültek elő - írta a La Repubblica című olasz napilap.

Alto Mantovano di Cavriana múzeumának igazgatójától származik a gondolat, hogy a legfelkészültebb európai régészek együtt és sokoldalúan vizsgálják meg a táblákat. Együttműködik velük a veronai egyetem nyelvi, irodalmi és kommunikációtudományi intézete, valamint a bresciai egyetem optoelektronikai tanszéke. Ez utóbbi háromdimenziós felvételeket készít a táblákról, hogy ki lehessen deríteni: milyen technikákat alkalmaztak elődeink a jelek bevésésénél, és jobban megfigyelhető legyen a jelek ismétlődése.

A kutatók katalogizálni is akarják az összes ismert táblát, ezért júniusban elindítottak egy honlapot (www.tavoletteenigmatiche.it) amelyre felkerül minden rendelkezésre álló adat. A honlap az újabb leletek bejelentését is fogadja. (A hónap elején például Szlovákiában találtak egyet). Így a katalógust naprakészen lehet tartani. Magánemberek is jelentkezhetnek, ha akarják, névtelenül.

A régészek munkájuk eredményeiről 2010 tavaszán tartanak nemzetközi konferenciát és ugyanakkor kiállításon mutatják be a leleteket a közönségnek. Addigra már valószínűleg többet tudnak a táblákról, amelyek igen elterjedtek voltak Kr.e. 2100 és 1400 között, majd a késői bronzkorban eltűntek. Abban az időszakban erősödtek fel ugyanis a kapcsolatok a Földközi-tenger térségével, ahol a mükénéi civilizáció konszolidált és kodifikált jelrendszere ítélhette feledésre a kenyérformájú idolokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Az Európai Bizottság meglépi azt Lengyelországgal, amit Magyarország is szeretne

Az Európai Bizottság meglépi azt Lengyelországgal, amit Magyarország is szeretne

Az Európai Bizottság hétfőn elindítja azt a folyamatot, amelynek célja, hogy hivatalosan is lezárja a Lengyelországgal a jogállamiság hiányosságokról szóló évek óta tartó vitát – közölte három, a tervet ismerő személy a Financial Times-szal. A tavalyi választásokat követően a Donald Tusk vezette EU-párti lengyel kormány februárban tervet terjesztett elő az igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállítására, amelyet még a Jog és Igazságosság Párt által vezetett párt terjesztett elő.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×