eur:
389.16
usd:
362.56
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Háromezer éve ugyanott lakik a család

Egy német község lakói háromezer éve ugyanott élnek - legalábbis ezt bizonyítja, hogy őseik maradványait fedezték fel egy közeli barlangban. Az azonosítást DNS-analízis tette lehetővé.

Minden nienstedti családnak nyugszik rokona a község közelében fekvő barlangban - állapították meg a Göttingeni Egyetem munkatársai. A szakértők szerint ők bukkantak rá a világ leghosszabb családfájára, amelynek valódiságát a gének bizonyítják.

"Nemrég 1550-ig ismertem a családom történetét, most már 120 generációra látok rá - mondta Uwe Lange, az egyik helybeli. - Ezekben a barlangokban játszottunk gyerekként. Ha tudtam volna, hogy háromezer éves rokonaim nyugszanak ott, be sem tesszük a lábunkat."

A barlang, a Lichtensteinhöhle, amelyet 1993-ban kezdtek vizsgálni, öt egymásba kapcsolódó teremből áll, területén a régészek 40 csontvázat és különböző vallási tárgyakat találtak.

A szakértők nem értették, hogy ezek miért egy barlangból kerültek elő, hiszen a bronzkori emberek a szabad ég alatt temetkeztek. Több teória is felmerült, az egyik szerint a testeket emberáldozatként ajánlották fel, de akár kannibalizmusról is szó lehetett.

A kutatók a maradványok vizsgálata során megállapították, hogy az itt elföldelt emberek egy családba tartoztak: a szakértők azt mérlegelik, vajon szertartásos temetést kaptak-e.

Az előkerült koponyákat alapul használva háromdimenziós modellek is készültek arról, hogyan nézhettek ki az alsó-szászországi Nienstedt lakóinak háromezer évvel ezelőtt élt rokonai. "Elképesztően furcsa a szemükbe nézni" - jegyezte meg Uwe Lange.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön Párizsban egy titkos vacsorán tárgyalt az EU Kína-politikájáról. A találkozóra néhány nappal Hszi Csin-ping kínai elnök európai látogatása előtt kerül sor, és a két vezető megvitatta a Pekinghez kapcsolódó stratégiai, valamint az EU védelmi és finanszírozási kérdéseit. Mellette viszont kibontakozik egy újabb konfliktus Ursula von der Leyen bizottsági elnök jövőjéről is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×