eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Szívinfarktusnál nem nyerhető idő gyógyszerterápiával

A gyógyszerek, melyeket a szívinfarktuson frissen átesett, de koszorúérműtéthez (angioplasztikához) nem elég gyorsan hozzáférő páciensek kapnak, nem nyernek időt számukra: nem élnek tovább és nem előzi meg későbbi szívproblémáikat sem - állapították meg kutatók a New England Journal of Medicine című orvosi szaklapban.

A több ezer páciens adatait elemző nemzetközi tanulmány eredménye rossz hír azok számára, akik nem olyan kórház közelében élnek, amelyet felszereltek az elzáródott artériák megnyitására szolgáló eszközökkel, vagy akik olyan intézménybe kerülnek, melynek személyzete nem felkészült az ilyen típusú beavatkozásokra.

Ilyen esetekben az orvosok kémiai szerekkel próbálják feloldani az eret elzáró vérrögöt, és vérhígítóval megkönnyíteni a keringést addig, amíg a páciens a műtőbe kerülhet, ahol például apró ballont vezetnek be katéter segítségével az artériába, és kitágítják azt. Jó esetben 90 percen belül újra átjárható az artéria a véráram számára.

Az elektrokardiogramon tapasztalt javulás alapján az abciximab, valamint a retepláz hatóanyagok, melyeket ebben a tanulmányban alkalmaztak, megtisztították a rögös területet.

Ám a hirtelen halál, a szívelégtelenség, a szabálytalan szívritmus és a kardiogén sokk körülbelül 10 százalékban fordult elő a 2452 önkéntes körében függetlenül attól, hogy a gyógyszeres kezelések közül egyiket, vagy mindkettőt kapták, esetleg egyiket sem a beavatkozás előtt közvetlenül, vagy pár órával korábban.

Stephen Ellis, az ohiói Cleveland klinika munkatársa, a kutatás vezetője elmondta, az eredmények azt mutatják, hogy az orvosoknak rövidíteniük kell az időtartamot, amely alatt az infarktusos páciens a műtőbe kerül.

Az Egyesült Államok lakosságának 60 százaléka olyan helyen lakik, amelyhez a legközelebb eső kórház nincs felkészülve angioplasztika kivitelezésére.

A tanulmány azt is jelzi, hogy a két gyógyszer használata mellett nagyobb a veszélyes vérzés kockázata.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×