eur:
389.53
usd:
363.05
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nézze meg, hogyan festett a dodó letűnt világa!

Noha több évszázad telt el kihalásuk óta, kutatók rekonstruálták, hogyan nézhettek ki a Maurutiuson és a környező szigeten valaha élt állatok, amelyek közül a dodó a legismertebb.

A szakemberek A dodó elveszett földje című könyvben foglalták össze eredményeiket; az állatok külsejét és viselkedését a tengerészek leírásai, valamint a rendelkezésre álló maradványok alapján rekonstruálták.

Noha korábban már arab, maláj és portugál hajósok is jártak az indiai-óceáni szigeteken, azokat hivatalosan a hollandok fedezték fel 1598-ban, később telepeket is létesítettek. A következő 150 évben legkevesebb 45, csak itt előforduló madár-, hüllő- és emlősfaj pusztult ki, részben a vadászat, részben az élőhelyek pusztulása, részben a behurcolt állatok (patkányok, macskák, majmok) miatt.

A Mauritiust, Reuniont és Rodriguest magában foglaló Mascerene-szigeteken élt valaha a világ egyik legsűrűbb óriásteknős-állománya. A Rodrigues-i óriás teknős körülbelül 1,2 méter hosszúra és 250 kilogrammosra nőtt meg száz évnél is hosszabb élete alatt - ám a páncélja alatt található olajért kiirtották.

Nem jártak jobban a szigeteken élő madarak sem, amelyekből legkevesebb 31 faj pusztult ki, köztük a röpképtelen dodógalamb, a vastagcsőrű papagáj és a vörös tyúk, amely ellenállhatatlanul vonzódott a vörös színhez, így könnyű volt csapdába csalni. A mauritiusi óriásgyíkkal a tojásait elpusztító patkányok végeztek.

Az állatokról készült rajzokat megnézheti a Daily Telegraph oldalán.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×