eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Megrajzolták az elefánt családfáját

Az elefánt távoli őse a vízben élt - állítják amerikai és angol kutatók fosszilis fogak vizsgálata alapján.

A szakemberek két olyan kihalt faj fogait vizsgálták, amelyek az elefántokkal, valamint a tengeri tehenekkel álltak rokonságban. Az emlősök Észak-Egyiptomban éltek az eocén korban, mintegy 37 millió évvel ezelőtt, amikor a mostani sivatag területét buja szubtrópusi esőerdők és mocsarak borították.

A DNS-vizsgálatok szerint az elefántok a lamantinokkal és a tengeri tehenekkel állnak rokonságban. Ugyancsak rokoni kapcsolatok fedezhetők fel egy szárazföldi életmódot folytató emlőssel - a nyúlszerű szirti borzzal. A őselefánt külleme leginkább a tapírra hasonlított.

A kutatók a fogzománcban található oxigén- és szénatomokat, izotópokat is vizsgálták, ennek alapján következtettek az emlősök életmódjára és táplálkozására. Mint kiderült, az őselefántok a vízilóhoz hasonló életmódot folytattak, többnyire vízben éltek, a folyók, mocsarak növényzetével táplálkoztak.

Az őselefánt fogzománcának mintázata arra utal, hogy az elefántok evolúciós fejlődésük korai szakaszában teljesen vagy nagyrészt vízi életmódra rendezkedtek be.

Nem ismert, hogy az elefántok őse mikor és miként kényszerült áttérni a szárazföldi életmódra. Lehetséges, hogy ez az eocén végén történt, amikor a lehűlés következtében kiszáradtak a folyók és a mocsarak.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×