eur:
389.55
usd:
361.86
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A vérnyomást is csökkenti a koleszterin gyógyszer

A "rossz" vérkoleszterin szintjét csökkentő gyógyszerek lejjebb viszik a vérnyomást is - állapították meg amerikai kutatók a sztatin gyógyszercsoport újabb kedvező hatásáról az Archives of Internal Medicine című szakfolyóirat legújabb számában közölt tanulmányukban.

Beatrice A. Golomb kaliforniai kutató már évekkel ezelőtt felhívta a figyelmet arra, hogy a koleszterincsökkentő gyógyszerek igen kedvezően befolyásolják az agyvérzés, az agyi katasztrófák előfordulását, de ez aligha magyarázható a vérzsírokra kifejtett hatásukkal.

Több átfogó vizsgálat egyértelmű eredménye az volt, hogy az ütőerek falában a zsírok lerakódását elősegítő káros koleszterint, az LDL-t kiválóan csökkentő sztatin nevű gyógyszercsoport hatására jelentősen kisebb lesz a betegek szív- és érrendszeri halálozása. Nem véletlen, hogy korunkban ilyen tablettából adnak el a legtöbbet világszerte.

Az amerikai kutatók legújabb adatai egy olyan tanulmány eredményeiből származnak, melyben önként jelentkező, egészséges felnőttek kétféle koleszterincsökkentőt vagy placebót kaptak fél éven keresztül. A vizsgálatnak csaknem ezer résztvevője volt, akiknek a "rossz" koleszterinszintjét emelkedettnek találták, de a vérnyomás normál értékeken mozgott.

Egészséges embereknél kisebb a csökkenés

A koleszterinszintet leszorító gyógyszerek a hatóanyagot nem tartalmazó tablettához képest valóban kissé lejjebb vitték a vérnyomást is. A változás egyénileg igen szerénynek mondható: a felső - szisztolés - vérnyomás átlagban 2,2 hgmm-el csökkent, a második számérték, a diasztolés, a "per" érték átlag 2,4 hgmm-el lett alacsonyabb.

Tény, hogy ezeknek a vizsgált személyeknek a vérnyomása eleve nem volt magasabb, ezért a kutatók nem is várhatták, hogy a koleszterincsökkentő készítmények ilyen szempontból jelentős változást eredményeznek. Golomb mindazonáltal úgy véli, hogy ezek a szerény eltérések is hozzájárulhatnak a sztatin gyógyszercsoport kedvező szív- és érvédő tulajdonságaihoz.

Négy éve svéd kutatók Björn Dahlöf vezetésével ugyancsak kimutatták, hogy a koleszterincsökkentők kis mértékben a vérnyomást is javítják. Tavaly Francesco Cappuccio professzor és munkacsoportja húsz vizsgálat összesítése alapján hasonló eredményre jutott. Azt azonban a kérdés egyetlen szakértője sem állítja, hogy ha valakinek magas a vérnyomása, elég, ha csak az emelkedett vérzsír-szintjét igyekszik gyógyszeresen kezelni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×