eur:
389.57
usd:
361.97
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kiderült, mi okozta a rejtélyes betegséget

Rovarirtó szerek és ideggázok, illetve az ellenük adott oltás összefügg az úgynevezett öbölszindrómával - állapították meg amerikai kutatók, akik a Kongresszus megbízásából száznál több, a betegséggel kapcsolatos tanulmányt elemeztek, és vontak le belőlük következtetéseket.

Az 1991-es öbölháború veteránjainak egyharmada panaszkodott hazatérése után fáradtságra, izomfájdalmakra, alvási problémákra, légzési nehézségekre és kiütésekre.

Az orvosok hamar elnevezték a jelenséget öbölszindrómának, a hadsereg azonban sokáig nem akart tudomást venni a betegségről. Az amerikai Kongresszus tudósokból álló bizottságot nevezett ki annak kiderítésére, mi okozhatta a sokáig megmagyarázhatatlan betegséget.

A kutatók most végeztek a munkával, és egyértelmű bizonyítékot találtak arra, hogy a szindróma bizonyos kémiai anyagokkal kapcsolható össze.

Az öbölháborúba induló katonák oltást kaptak ideggázok ellen, rovarirtó szert használtak a betegségeket terjesztő homoki légy ellen, és valószínűleg szarinnak is ki voltak téve az iraki fegyverraktárak felszámolásakor.

A bizottság vezető kutatója, Beatrice Golomb úgy véli, hogy genetikai okokból egyes katonák érzékenyebben reagálnak ezekre a kémiai anyagokra, mint mások - így nagyobb eséllyel is betegszenek meg tőlük.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×