eur:
389.7
usd:
362.1
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Újabb betegség genetikai gyökerét fedezték fel

Elsősorban az egészségtelen életmódot okolták az orvosok amiatt, hogy a fejlett ipari országokban egyre nő a köszvényesek száma. Most azonban kiderült, hogy a fájdalmas betegség kialakulásában egy génvariáció is fontos szerepet játszhat.

Az egészséges szervezetben a húgysavat a vesék kiválasztják, és az a vizelettel távozik. Bizonyos embereknél azonban ez nem következik be, így a húgysav felhalmozódik a vérben, kikristályosodik, ez pedig gyulladáshoz, az izületek merevségéhez vezet, és erős fájdalmat okoz.

Korábban azt gondolták, hogy bizonyos vértípusokra jellemző a betegség, és az orvosok konszenzusra jutottak abban, hogy a kóros állapot kialakulását elősegíti a finomított cukorban és proteinben gazdag étrend, valamint az alkoholfogyasztás.

Ám sokkal kevesebb ember lesz köszvényes, mint ahánynál a rizikófaktorok ezt indokolnák - és edinburgh-i kutatók most arra is rájöttek, hogy ennek egy génvariáció az oka.

Megállapították, hogy az SLC2A génben felfedezett módosulás következtében a szervezet számára a szokásosnál nehezebbé válik a húgysav kiválasztása. Vagyis akik ezt a génvariációt örökölték, nagyobb valószínűséggel lesznek köszvényesek. Ez a felfedezés ugyanakkor reményt ad újfajta köszvénygyógyszerek kifejlesztésére is.

Egyelőre ugyanis az orvosok kezében kevés eszköz van a betegek gyógyítására, holott a köszvény az egyik legrégibb, közismert betegség, amelyben neves történelmi személyiségek is szenvedtek. Nagy-Britanniában becslések szerint egymillió köszvényes él.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×