INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Fogy a víz: egyre drámaibb a helyzet

InfoRádió / MTI
Az emberi tevékenység, mint az autózás és a légkondicionáló berendezések működtetése felelősek az olyan légköri változások hatvan százalékáért, amelyek hozzájárulnak a vízkészletek fogyásához a száraz és terjeszkedő amerikai Nyugaton - állapította meg egy tanulmány.

Az emberi tevékenységet kárhoztatja egy új tanulmány a vízkészletek fogyatkozásáért. A Science tudományos szaklapban közzétett dolgozat előre vetíti a vízellátás válságát az Egyesült Államok nyugati részén.

A Kaliforniai Egyetem Oceanográfiai Scripps Intézetének kutatói tanulmányozták az Egyesült Államok nyugati részén 1950 és 1999 között végbement klímaváltozásokat és megállapították, hogy a téli csapadék egyre nagyobb mértékben eső, mint hó, a hó gyorsabban elolvad, a nyári hónapokban apadnak a folyók és az általános felmelegedés elkeserítő szárazsághoz vezet nyáron.

A kutatók statisztikai adatok segítségével hasonlították össze az időszakonként természetes körülmények között és a melegházak, járművek, erőművek és egyéb létesítmények széndioxid és más üvegházhatást okozó gázok kibocsátása okozta klímaváltozásokat.

Úgy találták, hogy 1950 és 1999 között a legtöbb változást a folyók vízszintjében, a hőmérsékletben és a hó olvadásban emberi tevékenység - például autózás - idézte elő. Az általuk megfigyelt folyamatok jelentősen eltértek a száraz és nedves időszakok időnkénti váltakozásai által előidézett trendektől.

A kutatást vezető Tim Barnett rámutatott: a kép meglehetősen sötét, itt az idő tehát, hogy egy asztalhoz üljenek le és egyetértéssel hozzanak döntéseket például a víztárolás fokozásáról és a fejlődés lassításáról a délnyugati sivatagban. Szerinte a helyzet egyre bonyolultabb és nagyon jó lenne megálljt kiáltani, különben aligha lehet elképzelni a vízkészletek növelését.

A címlapról ajánljuk