eur:
385.81
usd:
354.8
bux:
69021.36
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

Olyan hatásokkal járhat a globális felmelegedés, amelyekre nem is gondoltunk

Már negyven millió év is elmúlt azóta, hogy a cápák a Déli-sarkvidék vizeiben kutattak préda után. A globális felmelegedés következtében azonban melegszik az óceánok vize, így a tenger csúcsragadozói visszatérhetnek a sarkvidékre - derül ki egy új tanulmányból.

A Rhode Island-i Egyetem biológusai a cápák és más meleg vízi ragadozó élettanát és anyagcseréjét elemezték. Megállapították, hogy már a déli sarki vizek néhány fokos felmelegedése lehetővé teszi ezeknek a ragadozóknak a visszatérését - márpedig ennek nagyon komoly következményei lennének az ökoszisztémára.

A cápáknak folyamatosan úszniuk kell, csak így tudják a vizet átáramoltatni a kopoltyújukon. A folyamatos mozgás viszont rendkívül energiaigényes, ám a meleg víz lehetővé teszi, hogy a cápák "spóroljanak" az energiával. Ezért tartják magukat távol a Déli-sarkvidéktől, amíg ott hideg a víz.

Vannak azonban olyan cápák - a fenéki cápák - amelyek a 7-10 Celsius fokos vízben is megélnek. Ezek az állatok nagyon keveset úsznak, és akkor is csak kis távolságra.

A Déli-sarkvidék vizeinek hőmérséklete 1-2 Celsius fokot melegedett az elmúlt 50 évben - ez a globális felmelegedés duplája. A kutatók szerint, ha a felmelegedés következtében a víz egész évben fagypont fölötti hőmérsékletű marad, néhány cápafaj már vissza is térhet - és ez akár már ebben az évszázadban bekövetkezhet.

"Ha ez bekövetkezik, akkor teljesen megváltozik majd a déli sarki fenék ökológiája" - figyelmeztetett a kutatócsoport egyik tagja, Cheryl Wilga, aki ugyan attól nem tart, hogy a cápák visszatérése miatt sok faj is kihalna, de attól igen, hogy az itt élő állatfajok populációja és arányuk alaposan megváltozna.

A Déli-sarkkör vizeiben ugyanis kevés ragadozófaj él, így a tengerfenéken elsősorban viszonylag puha testű és lassú gerinctelenek élnek, amelyek nem tudnak védekezni. A veszély leginkább a garnélákat, a szalagférgeket és a tengeri csillagokat fenyegeti - hangsúlyozzák a kutatók.

Címlapról ajánljuk
Biztonságpolitikai szakértő: nonszensz, ahogyan Robert Fico testőrsége reagált

Biztonságpolitikai szakértő: nonszensz, ahogyan Robert Fico testőrsége reagált

Milyen általánosnak mondható következtetéseket lehet levonni a szerdai szlovákiai merényletből? Valóban történhetett mulasztás a védett személy biztosítása terén? Horváth József biztonságpolitikai szakértőt, nyugállományú vezérőrnagyot, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadóját kérdeztük.

Újabb, hivatalos tájékoztatás Robert Fico állapotáról

Robert Kaliňák védelmi miniszter a besztercebányai kórházban tartott rövid sajtótájékoztatót Robert Fico miniszterelnök állapotával kapcsolatban. A kórház igazgatója a műtétről árult el részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
Ilyen még nem volt: lekörözték az egészségpénztárak az önkéntes nyugdíjpénztárakat

Ilyen még nem volt: lekörözték az egészségpénztárak az önkéntes nyugdíjpénztárakat

Eredményesen kezdték az évet a hazai önkéntes nyugdíj- és egészségpénztárak, amelyek mind az összesített taglétszám, mind a tagi és munkáltatói befizetések tekintetében jelentős előrelépést mutattak fel az első negyedévben. A nyugdíjkasszák ismét reálhozamot értek el, az egészségpénztárak tagjai pedig minden eddiginél többet költöttek lakáshitel-törlesztésre - közölte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ).

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×