eur:
389.33
usd:
362.75
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Megdöbbentő felfedezés: a légszennyezés butítja a gyerekeket

A benzingőz miatt szennyezett levegőjű területeken élő gyerekeknek alacsonyabb az intelligencia-hányadosuk, és az intelligencia-, valamint memóriateszteken rosszabbul teljesítenek, mint a tiszta levegőn élő társaik - derült ki egy amerikai kutatásból.

A légszennyezésnek ugyanolyan hatása van a gyerekek intelligenciájára, mint az ólommérgezésnek, illetve az anya dohányzásának a terhesség idején; olyan következményekkel jár, mint ha a kismama napi tíz szál cigarettát szívott volna el - számolt be kutatásuk eredményéről Shakira Franco Suglia, a Harvard School of Public Helath munkatársa.

Azt már korábban is többször vizsgálták, hogy milyen hatása van a légszennyezésnek a szív- és érrendszerre, valamint a légzőszervekre, az agyra gyakorolt hatását azonban nem - írták a kutatók az American Journal of Epidemology legújabb számában.

Suglia és munkatársai 202, 8 és 11 év közötti bostoni gyereket vizsgált meg; kognitív funkcióikat ellenőrizték. Kiderült, hogy minél inkább ki voltak téve a gyerekek a gépjárművek, különösen a dízelautók kipufogógázában található koromnak, annál rosszabbul teljesítettek az intelligenciateszteken.

Ez az összefüggés mér akkor is megmaradt, amikor a kutatók figyelembe vették az egyéb körülményeket, így a szülők iskolázottságát, illetve dohányzási szokásait, valamint a gyerekek születési súlyát.

A súlyos koromszennyezettség 3,4 ponttal csökkentette a gyerekek intelligencia-hányadosát. "Ekkora káros hatást fejt ki a passzív dohányzás és az ólommérgezés is" - figyelmeztetett Suglia.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×