eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Hamarosan három dimenzióban televíziózhatunk

Öt éven belül elkészülhet annak a televíziónak a prototípusa, amely úgy lesz képes háromdimenziós képet közvetíteni, hogy a kép érzékeléséhez nem kell furcsa szemüveget viselnünk.

Ugye ön is emlékszik arra, amikor a '70-as években készült Csillagok háborúja című filmben R2-D2 három dimenzióban vetítette ki azoknak az alakját, akiknek az üzenetét közvetítette. Mindez hamarosan már nem csak a filmekben lesz lehetséges.

A kutatók már dolgoznak azon a háromdimenziós holografikus kijelzőn, amely jelenleg még csak a sci-fi filmekben létezik. Azt mondják: a prototípus elkészítéséhez öt évre van szükségük.

Háromdimenziós képeket eddig csak akkor láthattak a nézők, ha felvettek egy furcsa szemüveget, amelynek a két lencséje eltérő színű, az egyik általában zöldes, míg a másik pirosas árnyalatú.

A szuperkijelző elkészítéséhez egy különleges anyagot használnak. Az egyesült államokbeli Arizónai Egyetem kutatói szerint a különleges televíziót nemcsak a háztartásokban lehet majd hasznosítani, hanem a kutatóknak is hasznos lehet.

A fejlesztők már képesek voltak megjeleníteni egy agymolekulát és egy autót három dimenzióban, a termék prototípusának kifejlesztése azonban még fél évtizedet vesz igénybe.

A holografikus kép megjelenítéséhez lézersugarakat használnak. Ha képesek a technológiát úgy megalkotni, hogy a különböző frekvenciájú sugarak kellő gyorsasággal váltsák egymást, akkor mozgóképet is képesek létrehozni.

Jelenleg csak olyan képeket tudnak létrehozni a fejlesztők, amelyek nem elég gyorsak, de bíznak abban, hogy az informatika fejlődésével hamarosan növelhetik a mozgás sebességét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×