eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Meglepő eredmény: infarktust okozhat a kalciumpótlás

Infarktust okozhat a kalciumpótlás - figyelmeztetnek az Új-Zélandi Egészségkutató Intézet munkatársai. A kutatók megfigyelték, hogy sokkal nagyobb eséllyel kaptak szívinfarktust azok az idősödő nők, akik kalciumpótlásban részesültek.

Új-zélandi kutatók 1500, a menopausán átesett nőt figyeltek meg öt éven keresztül. Kiderült, hogy akik naponta 1000 mg kalciumot vettek be, öt éven belül másfélszer akkora eséllyel kaptak szívrohamot.

Az infarktus mellett körükben magasabb volt a sztrókos betegek száma, és a hirtelen halál is.

Kalciumot Magyarországon is rengeteg idősebb nő szed, mert ez megvédi őket a csontritkulástól és annak következményétől, a csonttöréstől - mondta az InfoRádióban a Magyar Nemzeti Szívalapítvány elnöke. A kalcium a korábbi vizsgálatok szerint a koleszterinszintet is csökkenti.

Nagy András kardiológus szerint az új-zélandi kutatás eredménye meglepő, és nagy figyelmet érdemel. Szerinte azonban ez nem azt jelenti, hogy azonnal fel kell hagyni a kalcium szedésével, de azoknak a nőknek, akiknél nagyobb eséllyel léphet fel infarktus, érdemes konzultálniuk egy kardiológussal.

Ilyen kockázati tényező például a magas vérnyomás, a cukorbetegség vagy valamilyen vérzsír-rendellenesség, illetve érbetegség.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×