eur:
389.37
usd:
363.73
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Rájöttek a madarak repülésének titkára

Minden repülésre képes madár ugyanabban a kis szögtartományban mozgatja szárnyát - fedezték fel amerikai kutatók, akik szerint ez a repülés kulcsa.

A Nature tudományos magazinban olvasható tanulmányukban a szakemberek azt a következtetést vonták le, hogy az első madarak azért tanulhattak meg repülni, mert szárnyukkal a megfelelő szögben vertek.

A kutatás vezetője, a Montanai Egyetem munkatársa emlékeztetett arra, hogy a repülés titkát mintegy százötven éve próbálják megfejteni, mára két fő elképzelés alakult ki. Az egyik szerint a madarak úgy tanultak meg repülni, hogy magasabb helyekről, például fákról elrugaszkodtak, majd vitorlázva földet értek.

Mások szerint viszont az első repülésre képes madarak a ragadozók elől menekülve a földön futottak és csapkodtak a szárnyukkal, míg fel nem emelkedtek a levegőbe. A mostani felfedezés mindkét elméletbe beleillik.

A montanai kutatók, Ken Dial professzor és munkatársai gyorsított videofelvételeken vizsgálták a madarak szárnymozgását, amint egy meredek emelkedőn futottak fel, ekkor vették észre, hogy a szárnytartás szögét egyáltalán nem változtatják.

A szakemberek úgy vélik, hogy a madárfiókák szárnya hasonló némely dinoszaurusz részben kialakult "előszárnyához", amelyet az útjukba kerülő sziklák és egyéb akadályok elkerülésére használtak.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

Vegyes mozgásokat látunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×