INFORÁDIÓ
2022. október 5. szerda
Aurél

Van remény a fülzúgás teljes megszüntetésére

Infostart

Vadonatúj gyógymód ad reményt a fülzúgás és -csengés kezelésére. A kutatók ugyanis rájöttek, mi okozza a sokak életét megkeserítő kellemetlen állapotot.

Az emberek jelentős része - a briteknek például az egyharmada - valamikor élete folyamán megtapasztalja, milyen kellemetlen a fülzúgás, illetve -csöngés. A szigetországban 600 ezer embernél ez annyira súlyos, hogy rontja az életminőségüket.

A fülzúgás miatt az ember zavarodottá és feledékennyé válhat, súlyosabb esetben nem tud aludni, kapcsolatot fenntartani másokkal, és akár munkaképtelenné is válhat. Évente többen is megkísérelnek öngyilkosságot e betegség miatt.

A zúgás és csöngés elől nincs menekülés, és eddig gyógyítani sem lehetett - legalábbis eddig. Most azonban némi reményt adhat a betegek számára Berthold Langguth német neurológus.

A kutató úgy véli, hogy megtalálta a megoldást. Szerinte a betegek a hallókérgében lévő sejtek túl aktívak, ez okozza a zúgást és a csengést. A német kutató most megpróbálja normális szintre csökkenteni a sejtek működését.

Elektromágneses mezőt hoz létre a betegek koponyája körül, és ez a stimuláció csökkenti az idegi aktivitást és ezáltal a fülzúgást. Bár eddig csak egy beteg számolt be teljes gyógyulásról, a tüntetek mindegyik kísérleti alanynál csökkentek.

Elektróda-beültetéstől a lidokainig

Némileg más módszerrel próbálkozik Dirk De Ridder belga idegsebész, aki elektródákat ültet a betegek agyába. Eddig még csak harminc műtétet végzett el, de az eredmények biztatóak.

Az első páciense egy csak Vivianként említett nő volt, aki a folyamatos, 80 decibeles erősségű fülcsöngés miatt már az öngyilkosság határán állt. "A műtét utáni első reggel, amikor felébredtem, nem hallottam a csöngést. Semmit, csak a süket csöndet. Először azt hittem, hogy megsüketültem, aztán ráébredtem, hogy egyszerűen csak a borzalomnak lett vége" - számolt be az immár gyógyult páciens.

Cambridge-i kutatók is foglalkoznak a problémával. Rájöttek, hogy a lidokain a betegek kétharmadánál megszünteti a zúgást és a csöngést - de csak pontosan öt percre.

Bár a lidokain veszélyes és a hatása csak átmeneti, a felfedezés egyértelműen bizonyítja, hogy van módszer, amellyel az állapot megszüntethető. A feladat olyan szer megtalálása, amely a lidokain hatásával rendelkezik - annak mellékhatásai nélkül.

A cambridge-iek reményei szerint húsz éven belül meglesz ez a gyógyszer.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018