eur:
396.48
usd:
369.02
bux:
69661.21
2024. június 20. csütörtök Rafael

Négyszázöt évig élt a világ legidősebb állata

Négyszázöt évig élt egy kagyló az Izland körüli vizekben, ezzel hivatalosan ez a példány számít a Földön valaha legtovább élő állatnak. A tudósok remélik, hogy a puhatestű szöveteinek vizsgálata segíthet az öregedés folyamatainak jobb megértésében.

Az állatot a kínai dinasztia után Mingnek nevezték el, valószínűleg azért, mert születése idején (1602) még ez az uralkodóház irányította az ázsiai országot. Magyarországon ekkor még tartott a török hódoltság, és éppen a 15 éves háború (1593-1606) pusztította az országot.

A puhatestű 31 évvel idősebb, mint a korábbi rekorder - ugyancsak egy kagyló -, a Bangori Egyetem tudósai az Izlandtól északra fekvő tengerfenék kotrása közben ejtették zsákmányul. Az expedíció során egyébként mintegy 3.000 üres kagylóhéjat és 34 élő puhatestűt gyűjtöttek be.

Ming sajnos már nem érhette meg, hogy rekorderré nyilvánítsák, korát az évgyűrűi segítségével tudták meghatározni. Izland körül a kagylók nyáron nőnek, amikor a víz melegebb, és nagyobb mennyiségben van jelen táplálékuk, a plankton; egy gyűrű körülbelül egytized milliméter vastag.

A programban résztvevő egyik kutató, Alan Wanamaker számított rá, hogy idős példányra bukkantak, de igencsak meglepődött, amikor 405 évgyűrűt számolt össze. A biztonság kedvéért egyik kollégáját is megkérte, hogy vizsgálja meg a kagylóhéjat, de ő is ugyanerre az eredményre jutott.

Bár a kagylókat eredetileg a klímaváltozás nyomon követése érdekében gyűjtötték be, kiugróan magas kora miatt azonban az öregedést kutató szakemberek figyelmét is felkeltette.

Ahogy a Brightoni Egyetem egyik tudósa fogalmazott, eddig erről a fajról legfeljebb azt tudták, milyen az íze, ezek után azonban fel kell tárni, miképpen őrzi meg izmainak erejét, idegrendszerének működőképességét és hogyan marad daganatmentes ilyen hosszú időn keresztül, mert ez az emberek számára is tanulságos lehet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.20. csütörtök, 18:00
Demkó Attila
a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×