eur:
389.29
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Egy japán férfi tíz évvel él tovább, mint egy magyar

Egy most 40 éves férfinak biztos, hogy kevesebb ideje van hátra az életéből, mint egy 40 évvel ezelőtti 40 évesnek - figyelmeztetnek a Központi Statisztikai Hivatal adatai. A KSH Népességtudományi Intézetének igazgatója szerint elvben akár pár éven belül elérhetnénk az 1960-as szintet, ám az egészségügyi reform rövid távon, valamint az életmód- és gondozásbeli magyar sajátosságok ez ellen hatnak. Spéder Zsolt szerint szinte biztos, hogy a fejlett államok nemzetközi átlagot nem tudjuk elérni.

A középkorú magyar férfi népesség várható élettartama 1960-tól kezdett csökkenni - mondta az InfoRádiónak a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Intézetének igazgatója.

Spéder Zsolt kifejtette: ezt követően hosszú időn át alacsony szinten stagnált a várható élettartam, majd a '90-es években kezdett el emelkedni, de még mindig nem éri el az 1960-as szintet.

Egy most 40 éves férfinak biztos, hogy kevesebb ideje van hátra az életéből, mint egy 40 évvel ezelőtti 40 évesnek - emelte ki az igazgató a KSH adataira hivatkozva.

Még egy év hiányzik az 1960-as értékhez képest, ezt egy-két év alatt el lehet érni, de az egészségügyi reform rövid távon, valamint az életmód- és gondozásbeli magyar sajátosságok ez ellen hatnak - közölte Spéder Zsolt.

A KSH Népességtudományi Intézetének igazgatója hangsúlyozta: egy japán férfi tíz évvel él túl egy magyart.

Messze vagyunk a nemzetközi átlagtól, és nem fogjuk tudni behozni ezt a lemaradást - tette hozzá.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×