eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Az interneten olvashatók a "brit Leonardo" kéziratai

Már elérhetők a világhálón Nagy-Britannia egyik legjelentősebb tudósa, Robert Hooke kéziratai, amelyeket évszázadokig elveszettnek hittek, előkerülésük után pedig majdnem egymillió fontért vásárolták meg a köz javára.

A néha a "brit Leonardónak" is nevezett Robert Hook dokumentumai között olvashatók egyebek mellett kísérletek leírásai, valamint beszámolók a királyi tudományos társaság, a Royal Society első üléseiről.

A kéziratok megvilágítják a brit tudomány alapítóinak tartott férfiak, Robert Hook, Christopher Wren és Isaac Newton bonyolult kapcsolatrendszerét, rivalizálását.

Érdekesség, hogy miközben a Royal Society feljegyzéseinek nagy többsége fennmaradt az utókor számára, a Hook-iratokról nagyon sokáig azt hitték, hogy elvesztek. Tavaly azonban előkerültek egy szekrény mélyéről, és árverésre bocsátását tervezték, de egy tudományos alapítvány anyagi támogatásával a Royal Society még előtte megvásárolta, 940 ezer fontért (mostani árfolyamon mintegy 343 millió forint).

Az 520 oldalas gyűjteményben olvashatók az első beszámolók egy spermium mikroszkópos vizsgálatáról, feljegyzések Hooke és Newton gravitációról folytatott vitáiról. A dokumentumok olyan rossz állapotban vannak, hogy különleges bánásmódot igényelnek, részben ezért is döntöttek az internetes publikálás mellett. A dokumentumot megtekitheti ide kattintva.

Az 1635 és 1703 között élt Robert Hooke a csillagászat, az anatómia és a mikroszkópok fejlesztése terén ért el eredményeket, de mérnökként és építészként is jelentőset alkotott - az 1666-os londoni tűzvész után részben az ő tervei alapján építették újjá a várost.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×