eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Világító uborka és színtelen vörösbor

A laboratóriumi körülmények között előállított különleges hangokkal, a növények klónozásával, vagy éppen a világító uborka rejtelmeivel és a színtelen vörösborral is megismerkedhetnek a látogatók pénteken, a Kutatók Éjszakáján. Ezen az estén ugyanis az ország számos városának egyetemei és kutatóintézetei kinyitják a kapukat a látogatók előtt.

A Műegyetemen intelligens anyagokról, virtuális akusztikáról és a sokoldalú atomenergiáról is hallhatnak a látogatók. A látogatók megtekinthetik a BME repülésszimulátorát, és megtudhatják azt is, hogy milyen munka zajlik a pilótafülkében, vagy hogy milyen egy nagy utasszállító gépet vezetni.

A Virtuális akusztika - hangok a laboratóriumban és a valóságban című program keretében az érdeklődők megismerhetik a modern számítástechnika és jelfeldolgozás módszereit. Ennek segítségével laboratóriumi körülmények között állítanak elő olyan hangokat, amelyet egy leendő hangversenyterem látogatói hallanak majd, ha az épület fölött elhalad egy repülőgép.

A 360 fokos hologramkiállítás című rendezvény keretében a látogatók két hologramegyüttest járhatnak körbe: az egyik a holografikus koronamásolat, a másik Neumann János fényszobra.

A látogatók megnézhetik az egyetemen üzemelő atomreaktort is.

Növénysimogatótól a növényi lombikbébikig összesen tizenhárom különböző program várja az érdeklődőket a Corvinus Egyetem. A látogatók óriási nagyítóval leshetik meg a mikroorganizmusok titkait, akik "megörökítethetik" az ujjaikon lévő élőlényeiket is. A vizsgálat eredményét a szervezők e-mailben küldik el. De bepillantást nyerhetnek a növényi klónozás rejtelmeibe is.A Növénysimogató keretében a látogatók megtapasztalhatják a levelek és virágok puhaságát, egyedi illatát, a termések ezerféle formáját, és az illóolajok gazdag illatvilágát.

Szegeden élettudományi, fizikai, kémiai bemutatókkal, éjszakai kalandtúrával, művészeti produkciókkal várják az érdeklődőket.A rendezvény egyik központja a Dóm tér lesz, ahol a fölállított sátrakban mindenki tájékozódhat arról, milyen hatással vannak egészségére az egyes ételek, élelmiszer-komponensek vagy a borfogyasztás.

Szokatlan kísérleteket végeznek élelmiszerekkel, látható majd itt világító uborka, készül túróból ragasztó és a vörösbort is elszíntelenítik.

Az egyik legérdekesebb program azonban valószínűleg az az éjszakai kalandtúra lesz, amelyet az egyetem füvészkertjében rendeznek.

Szeptember utolsó péntekén Európa-szerte 29 ország több mint 150 városában zajlanak hasonló szórakoztató-ismereterjesztő események. A Kutatók Éjszakájának célja, hogy az embereket közelebb vigye a tudományhoz, s növelje a tudományos karrier vonzerejét a fiatalok körében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×