eur:
396.96
usd:
355.94
bux:
74510.83
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Nincs mese, a szexben a méret a lényeg!

Tele van meglepetésekkel az afrikai ugrópókok szexuális élete - derült ki egy friss kutatásból. A párosodás utáni kannibalizmusáról híres faj nőstényei például az első alkalommal még a méretesebb hímeket keresik, de az első rossz tapasztalatok rábírják őket arra, hogy legközelebb csak náluk kisebbekkel kezdjenek.

Az Ethology című szaklapban számoltak be új-zélandi kutatók azokról a meglepetésekről, amelyek az afrikai ugrópókok tanulmányozása közben érték őket.

Kiderítették például, hogy eleinte a hímek és a nőstények nagyjából egyenlő szerepet játszanak a partnerválasztásban - ez ahhoz vezet, hogy a párosodás után hol a nőstény falja fel a hímet, hol fordítva. Ráadásul ez utóbbi eset egy kicsit gyakrabban fordul elő, mint a fordítottja.

Az összes többi pókfajtánál más a helyzet: náluk általában a hímek végzik a nőstények emésztőrendszerében.

A christchurch-i Canterbury Múzeum biológusa, Simon Pollard által vezetett kutatócsoportot már meglepetés is érte. Kiderült ugyanis, hogy az afrikai ugrópók kizárólag a kinézet és a méret alapján választ magának párt.

És itt lesznek a dolgok egyre furcsábbak! A nőstények 3-6 milliméter közötti partnert keresnek maguknak, míg a hímek 4-7 millimétereset - vagyis nagy valószínűséggel a nagyobb méretű hímek náluk kisebb nőstényekkel párosodnak, és fordítva.

Ritka kivételtől eltekintve a hím és a nőstény is magánál 1-2 milliméterrel nagyobb partner választ. A szűz nőstények viszont - akár a tapasztalt és a tapasztalatlan hímek - a kétszer nagyobb eséllyel választanak méretes hímet. Azok a nőstények viszont, amelyeknek már vannak rossz tapasztalatai, sokkal körültekintőbbek: háromból kettő a kéznél lévő legkisebb hímet választja.

Címlapról ajánljuk

„Volt, amikor eltúloztuk a Covid-fenyegetést”

Eltúloztuk a Covid-fenyegetést – erről beszélt Anglia tiszti főorvosa a Nagy-Britanniában máig folyó pandémiavizsgálat során. Az ajánlások miatt szerinte például szívbetegek nem mentek kórházba.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Bemutatta Zelenszkij a győzelmi tervét, Marinivka elesett - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Bemutatta Zelenszkij a győzelmi tervét, Marinivka elesett - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bemutatta Joe Biden elnöknek és Kamala Harris alelnöknek új győzelmi tervét. Az amerikai elnök bejelentette, hogy Ukrajna megkapja a háború egyik legnagyobb, 8 milliárd dolláros fegyvercsomagját, benne JSOW szárnyas bombákkal. Tegnap elesett Ukrainszk a donyecki fronton, ma pedig Marinivka. Közben Vuhledárba is betörtek az orosz katonák. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×