eur:
396.96
usd:
355.94
bux:
74510.83
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Ketyeg a rákbomba

Sok öregember azért hal bele a rákba, mert nem kap megfelelő kezelést; ez a probléma ráadásul az idősek számának növekedésével egyre nagyobb méreteket ölt szerte Európában - figyelmeztet a téma egyik brit szakértője.

Az Egyesült Királyságban 1981-ben a rák miatt elhunyt emberek egyharmada volt 75 évnél idősebb, míg 2001-ben már a felük.

Kathy Raymond, a Cancer World című szaklap szerkesztője egy barcelonai konferencián arra hívja fel majd a figyelmet, hogy a jövőben az orvosoknak nemsokára az esetek többségében nem csupán a rákot kell gyógyítaniuk, hanem az idős korhoz kötődő betegségcsoportokat.

A szakember szerint több olyan specialistára van szükség, aki képes ezzel megbirkózni, és a rák mellett a demenciát vagy éppen a mozgásszervi problémákat is kezelni képes.

Minél idősebb a beteg, annál rosszabb az ellátása

Kathy Raymond kiemelte: minél idősebb egy daganatos beteg, annál kisebb a valószínűsége annak, hogy megfelelő ellátást kap. Annak ellenére, hogy az előrehaladt kor egyáltalán nem akadálya a rák legyőzésének.

Az ápolónőként is tevékenykedő szakértő hangsúlyozta: a nem megfelelő kezelést miatt szükségtelenül halnak meg emberek a rákban; a kor szerinti diszkriminációt pedig sürgősen abba kell hagyni.

"Szinte lehetetlen megjósolni, mi lesz 2020-ban, de egy dolog biztos: sokkal több idős ember küzd majd rákkal, mint ma. És már most is túl sok a nehézség ezzel az időzített bombával kapcsolatban" - érvelt Kathy Raymond.

Az előrejelzések szerint tizenöt év múlva kétszer annyi 65 évnél öregebb ember él majd Nagy-Britanniában, mint ma.

Címlapról ajánljuk

„Volt, amikor eltúloztuk a Covid-fenyegetést”

Eltúloztuk a Covid-fenyegetést – erről beszélt Anglia tiszti főorvosa a Nagy-Britanniában máig folyó pandémiavizsgálat során. Az ajánlások miatt szerinte például szívbetegek nem mentek kórházba.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Bemutatta Zelenszkij a győzelmi tervét, Marinivka elesett - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Bemutatta Zelenszkij a győzelmi tervét, Marinivka elesett - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bemutatta Joe Biden elnöknek és Kamala Harris alelnöknek új győzelmi tervét. Az amerikai elnök bejelentette, hogy Ukrajna megkapja a háború egyik legnagyobb, 8 milliárd dolláros fegyvercsomagját, benne JSOW szárnyas bombákkal. Tegnap elesett Ukrainszk a donyecki fronton, ma pedig Marinivka. Közben Vuhledárba is betörtek az orosz katonák. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×