Infostart.hu
eur:
385.19
usd:
327.76
bux:
110011.59
2025. december 15. hétfő Valér

Életképesebbek az űrben a baktériumok

Az asztronauták a hosszabb űrutazások alkalmával, például amikor a Holdra, a Marsra vagy a Nemzetközi Űrállomásra mennek, sokkal nagyobb veszéllyel kapnak el fertőző betegségeket, mint a Földön élő emberek. Az űrben ugyanis a baktériumok könnyebben szaporodnak és életképesebbek.

Azt már évtizedek óta tudják a kutatók, hogy a súlytalanság állapota hatással van a csont sűrűségére, az izmok nagyságára és az immunrendszerre. De úgy tűnik, nem csak az ellenálló képesség gyengülése okoz gondot az asztronautáknak.

Egy, az Atlantis űrrepülőgép asztronautáinak bevonásával készült vizsgálat szerint a szalmonella baktérium például háromszor akkora eséllyel vált ki megbetegedést az olyan alacsony gravitációs mezőjű térben, mint egy űrrepülő.

Szalmonella és tífusz az űrrepülőn

Az űrrepülő tavaly szeptemberben indult útnak a Nemzetközi Űrállomás felé. Az asztronauták magukkal vittek egy olyan baktériummintát, amely a szalmonella és a tifusz kiváltója. Ezzel párhuzamosan egy ugyanolyan baktériummintát vizsgáltak meg a NASA földi kutatói, szinte ugyanolyan körülmények között, mint amilyen az Atlantison volt.

Egy szimulációs helyiséget a többi mellett ugyanazt a hőmérsékletre melegítettek és ugyanolyan páratartalmat hoztak létre. Az egyedüli különbözőség az volt, hogy itt a súlytalanság állapotát nem hozták létre.

Megváltozott genetikai összetétel

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a baktérium hogyan alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez, és megváltoztatja-e genetikai összetételét.

A válasz: igen. Összesen 167 gén módosult, ezzel pedig a baktérium sokkal életképesebbé vált az űrben, mint amilyen a Földön.

A NASA kutatásai ezen a téren nagy segítséget jelenthetnek a járványok megelőzésére a Földön is. A genetikai vizsgálat, amelynek középpontjában a szalmonella baktérium terjedése áll, ígéretes lehet egy új készítmény kifejlesztéséhez.

Címlapról ajánljuk
Ondré Péter: a minőségi hal egyáltalán nem olyan elérhetetlenül drága, mint ahogy sokan mondják

Ondré Péter: a minőségi hal egyáltalán nem olyan elérhetetlenül drága, mint ahogy sokan mondják

Az Agrármarketing Centrum ügyvezetője az InfoRádióban arról beszélt, hogy bár most már több halat esznek a magyarok, a fogyasztás még mindig rendkívül alacsony, és az egész éves fogyasztás harmada az advent időszakra korlátozódik. Pedig EU-s szinten két halfajta tenyésztésében és feldolgozásában is élen járunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.15. hétfő, 18:00
Mészáros Andor
az Eötvös Loránd Tudományegyetem BTK Történeti Intézetének docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×