eur:
392.88
usd:
367.85
bux:
66048.18
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Fejleszteni kell a magyar űrkutatást

Magyarország 2010-re már teljes jogú tagja lehet az Európai Űrügynökségnek - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Űrkutatási Iroda igazgatója. Both Előd hozzátette: mivel ez jelentős kiadással is jár, a szakma feladata, hogy meggyőzze a politikai döntéshozókat ennek hasznosságáról.

Magyarország már most együttműködik az Egyesült Államokkal, Oroszországgal és az Európai Űrügynökséggel (EAS). Mivel komoly eredményeket értünk el, az ESA-nál fel sem merült a kétely, hogy teljes jogú tagként ne állnánk meg a helyünket - hangsúlyozta Both Előd.

A Magyar Űrkutatási Iroda igazgatója ugyanakkor hozzátette, hogy fejleszteni kell a magyar űripart, mert elsősorban ennek kell visszahoznia a pénzt, amelyet Magyarország befizet.

Az ESA-nal vannak kötelező és önkéntes programok. Előbbieket illetően minden ország befizeti a nemzeti jövedelmének bizonyos részét, amelynek meghatározott százalékát vissza kell pályáznia.

Ezt az összeget azután döntően tudományos programokra fordítják. Magyarország együttműködő államként évente egymillió eurót fizet be, s ennek 93 százalékát kapjuk vissza. A dolog tehát működik - hangsúlyozta Both Előd.

Az önkéntes programok közül az űrkutatási iroda igazgatója szerint a Föld-megfigyelési, a mikrogravitációs és esetleg a távközlési-gravitációs programokban lenne hasznos részt vennünk.

A Magyar Űrkutatási Iroda és a szakma egyértelműen azt szeretné, ha Magyarország az Európai Űrügynökség teljes jogú tagja lenne, s ennek hasznosságáról igyekeznek meggyőzni a döntéshozókat is. Reálisan a csatlakozásra 2010-ben kerülhet sor - tette hozzá Both Előd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×