eur:
395.16
usd:
365.4
bux:
65362.41
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ami megzavarhatja a születést

A születés módja alapvető hatással van a felnövekvő gyermek esetleges kábítószeres veszélyeztetettségére vagy bűnözési hajlamára - mondta az InfoRádió által megkérdezett klinikai szakpszichológus, a Születés Hete rendezvénysorozat egyik előadója.

Orosz Katalin hozzátette: több százezer ember bevonásával most zajlanak olyan tudományos vizsgálatok a világban, amelyek az első eredmények alapján bizonyítják az indokolatlan császármetszés, az érzéstelenítés vagy a gyógyszeres sürgetés károsító hatását.

Hangsúlyozta: a kutatások egyre inkább igazolják, hogy a babákra igen nagy hatással van a születés módja.

A múlt század elején az orvosok még azt gondolták, hogy az újszülött olyan kicsi, hogy nem is érez. Épp ezért érzéstelenítés nélkül nyúltak hozzájuk akkor is, ha különösen fájdalmas beavatkozást hajtottak végre rajtuk.

Mára azonban a hőmérsékletükre vagy az izomfeszültségükre vonatkozó vizsgálatok megállapították, hogy a csecsemőket is érzékenyen érintik a fájdalmak. Sőt, a legújabb kutatások szerint az újszülött jövőbeni életét olyan hatások is befolyásolják, amelyekre eddig nem is gondoltak a kutatók.

Ilyen például a születés élménye, amely hatalmas változást jelent a gyermek életében.

A magzat az édesanyja hasában akkor is táplálékot kapott, ha nem volt éhes, és oxigénhez jutott úgy is, hogy nem használta a tüdejét.

Ebből az erőfeszítés-mentes állapotból préselődik át egy teljesen ismeretlen állapotba, mindössze néhány óra vagy néhány perc alatt. Ennek sürgetése a szakember szerint igen súlyos mértékben megzavarhatja a babában zajló folyamatokat.

A császármetszés vagy az oxitocin használata a szülés beindítására ilyen súlyos beavatkozás, de a szakember szerint még az epidurális érzéstelenítés is az.

A magzatnak a saját tempójában kell átélnie azokat az élményeket, amelyek a magzati életének befejezéséhez szükségesek.

Orosz Katalin elmondta: a kutatás első eredményei szerint, ha ez nem megfelelően zajlik, annak élettani és lelki hatásai is lehetnek a jövőben.

A gyermeknél a későbbi élete során mentális panaszok alakulhatnak ki, és hajlamosabb lesz a kábítószerezésre, a bűnözésre, sőt, könnyebben kap meg súlyos betegségeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×