eur:
392.5
usd:
367.4
bux:
66214.52
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Nessie-t keresték, de varangyot találtak

A Loch Ness-i tó rejtélyét próbálták megfejteni, ehelyett újabb talányt fedeztek fel amerikai kutatók: varangyot találtak 98 méteres mélységben. Fel sem tételezték eddig, hogy a kétéltűek ilyen mélységben képesek életben maradni.

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) munkatársai szonárokkal vizsgálták át a világhírű skóciai tavat Nessie után kutatva. A Loch Ness-i szörny helyett azonban újabb talányba botlottak: hogyan képes 98 méteres mélységben életben maradni egy varangy?

Eddig fel sem tételezték, hogy a kétéltűek képesek ilyen mélyre jutni. A szonár felvételein viszont tisztán látszik, amint a varangy a tó fenekét borító sárban halad előre.

A MIT kutatói a jövő hónapban egy aberdeeni konferencián számolnak be vizsgálataik eredményéről. Szonárral teljesen feltérképezték a tavat, amely bizonyos részein 228 méter mély.

Az adatokat összevetették azzal a geológiai térképpel, amelyet Sir Edward Murray készített száz éve a tó fenekéről - így az is kiderül, mennyit változott Loch Ness az eltelt idő alatt.

Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×