eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Miért lesz egyes emberekből "éjszakai bagoly"?

A kutatók szerint egy génváltozat miatt válnak egyesek éjszakázókká. A felfedezés nyomán már kutatható lesz az a hatóanyag, amellyel az "éjszakai baglyok" nappal is ébren maradnak.

Egereken végzett kutatások alapján megállapították, bár az állatok többségének ugyan napi 24 órás ciklusú a bioritmusa, egyes egyedeknél ez akár 27 órás is lehet. A kutatók rájöttek, hogy mindezt egy gén okozza.

A felfedezés lehetővé teszi, hogy a gyógyszerészeti kutatók kifejlesszék azt a készítményt, amellyel segíthetnek az "éjszakai baglyoknak" abban, hogy nappal is teljes értékű életet élhessenek, például helytálljanak a munkahelyükön.

Más kutatók azonban úgy vélik, hogy az agy egy bizonyos része befolyásolja azt, ahogyan a napszakok változásához alkalmazkodunk.

A kutatás vezetője szerint a bioritmus éves ciklusa csak 10 hónapra van beszabályozva, nyáron azonban törlődik. A nagy mennyiségű fény ugyanis speciális hormonokat termel a szervezetben. Ez azt is megmagyarázza, hogy nyáron miért boldogabbak az emberek, mint télen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×