eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

A napozás csodákat tesz az emberrel

Napi húsz perc napfürdőzés elegendő ahhoz, hogy elkerüljük a megfázást és az influenzát - az újabb kutatási eredmények szerint nem a C, hanem a napfény hatására képződő D vitaminnak van a legfontosabb szerepe ezeknek a betegségeknek a megelőzésében.

A mérsékelt égövön élő emberek szervezetében tavasz elején a legalacsonyabb a D vitamin szintje. Amerikai kutatók szerint a korábbi magyarázatokkal szemben éppen a napsütés hiánya miatt alakulnak ki télen az influenzajárványok, ekkorra ugyanis már vészesen kevés D vitamin van a szervezetünkben.

A D vitamin segíti az immunrendszer működését, a baktériumok, vírusok és gombák legyőzését.

A D vitamin kivívta magának a csodavitamin nevet, hiszen már korábban bebizonyították, hogy napi szedése megfelezi a mell- és vastagbélrák kialakulásának kockázatát, de a szív- és cukorbetegséggel, magas vérnyomással, a skizofréniával, a szklerózis multiplexszel és a csontritkulással is összefügg a mennyisége.

Sok kutató szerint a sokat dicsért mediterrán étrend titka legalább felerészben nem is a táplálkozásban keresendő, hanem a tájat érő sok napsütésben.

Érdemes tehát napozni, sok ország például máris felülvizsgálja a napozás ártalmaira koncentráló egészségügyi figyelmeztetéseit.

Nem kell azonban túlzásba vinni, ha a karokat, a kezet és az arcot naponta 20 percig süti a nap, már elég D vitamint nyertünk, ha pedig naponta be tudjuk iktatni ezt a húsz percet, máris rengeteget tettünk az egészségünkért. Ez a hétvége ráadásul kiváló lehetőséget kínál erre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×