Infostart.hu
eur:
385.04
usd:
327.53
bux:
109991.95
2025. december 15. hétfő Valér

A cink lehet az időskori vakság kialakulásának oka?

A cink felhalmozódása jelezheti egy szembetegség, az időskori makuladegeneráció kialakulását - derül ki egy brit kutatásból.

Az időskori makuladegeneráció (AMD) a sárgafoltnak, az ideghártya centrális látásért felelő területének károsodása, amely a szem öregedése során alakul ki. A betegség a 65 év fölöttiek nagy részének látásvesztéséért vagy megvakulásáért felelős.

A kór egy korai jele a mikroszkopikus méretű lerakódások, a drusenek kialakulása a szemben, bár az még nem teljesen világos, mi a szerepük és miért jönnek létre.

Egy friss kutatás kiderítette, hogy az AMD-s betegek szemében található drusenek nagy mennyiségben tartalmaznak cinket.

"Korábban már kimutatták, hogy a cink hozzájárul a Alzheimer-kóros betegek agyában kialakuló plakkok (zsírokban gazdag törmelékanyagok lerakódás) létrejöttéhez, így logikus volt, hogy megvizsgáljuk a cink szerepét a plakkokhoz hasonló drusenek kialakulásában is" - mondta Lengyel Imre, az egyik kutató.

A kutatók úgy találták, hogy a lerakódott cink egy része, 5-10 százaléka úgynevezett szabad cink, amely sok egészségi problémát okozhat.

Az Alzheimer-kutatók már dolgoznak azokon a gyógyszereken, amelyekkel meg lehet fogni a szabad cinket, és azt remélik, ezzel lelassíthatják a degeneratív folyamatot.

"Ez a tanulmány azt mutatja, hogy hasonló módon felvehetjük a harcot az AMD-vel is" - mondta Lengyel Imre.

A betegséggel foglalkozó szervezet egyetért azzal, hogy a kutatás segíthet kialakítani a gyógymódot, korábban azonban egyik szóvivőjük bejelentette: egy korábbi kutatás éppen azt mutatta, hogy a cink pozitív szerepet játszik az AMD létrejöttének lelassításában.

Címlapról ajánljuk
Ondré Péter: a minőségi hal egyáltalán nem olyan elérhetetlenül drága, mint ahogy sokan mondják

Ondré Péter: a minőségi hal egyáltalán nem olyan elérhetetlenül drága, mint ahogy sokan mondják

Az Agrármarketing Centrum ügyvezetője az InfoRádióban arról beszélt, hogy bár most már több halat esznek a magyarok, a fogyasztás még mindig rendkívül alacsony, és az egész éves fogyasztás harmada az advent időszakra korlátozódik. Pedig EU-s szinten két halfajta tenyésztésében és feldolgozásában is élen járunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.15. hétfő, 18:00
Mészáros Andor
az Eötvös Loránd Tudományegyetem BTK Történeti Intézetének docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×