eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Tudja, hogy mitől olyan indulatosak a tinédzserek?

A tudósok úgy vélik, megtalálták az okát annak, hogy miért pukkancsok a tinédzserek. Az állatkísérletek azt mutatják, hogy egy megváltozott kémiai anyag a felelős.

A pubertáskorban az egyik, stressz miatt termelődő kémiai anyag hirtelen más reakciót kezd el kiváltani az agyban, így a szteroid, míg korábban csökkentette a szorongás mértékét, növelni kezdi azt - legalábbis ezt mutatják az egyik New York-i egyetem egérkísérletei.

A hatás a régmúltban a túlélést segíthette: sok fajnál a serdülőkorban válnak el a fiatalok a szülőktől, és a stresszel teli környezet kihívásaira ez lehet a helyes válasz, amely biztosítja az életben maradást.

Manapság azonban már okafogyott a változás, és az ingerlékenységgel legfeljebb a szüleiket bosszantják fel a tizenévesek.

Az egyetemen egy szteroid, a THP viselkedését és változását vizsgálták. Az anyag, amely stressz hatására termelődik, általában enyhíti a szorongást, de az egérkísérletek azt mutatták, hogy pubertáskorban a helyzet megváltozott.

A szexuális hormonok befolyására az agy egy újabb receptort kezd termelni, amellyel a THP összekapcsolódik, és a hatása az eredetivel ellentétessé válik: ahelyett, hogy az egerek megnyugodtak volna, a THP csak még ingerlékenyebbekké tette őket.

A kutatócsapat tagjai úgy vélik, ez az oka a tizenévesek gyors hangulatváltozásainak, és szerintük ugyanez lehet az oka a menstruáció előtti feszültségnek, valamint a menopauza utáni érzékenységnek és ingerlékenységnek.

Címlapról ajánljuk
Ki korán kel: Brazília ellen javíthat a női kézilabda-válogatott - élőben

Ki korán kel: Brazília ellen javíthat a női kézilabda-válogatott - élőben

A franciák elleni vereség után 9 órától a brazilokkal játssza második csoportmérkőzését a magyar női kézilabda-válogatott a párizsi olimpián. Kövesse velünk az eseményeket.

Szegheő Péter: túlélési útmutató kánikula idejére

A kánikula átvészeléséhez adott hasznos tanácsokat Szegheő Péter belgyógyász az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt arról, hogyan készíthetjük fel a szervezetünket a nagy melegre, mit és mennyit érdemes inni és enni, sőt elemezte azt is, hogy sportolhatunk-e ilyen hőmérsékleti viszonyok közepette. Ráadásul elmondott egy javaslatot a sziesztával kapcsolatban…
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×